Rezervisane pozicije
2.7k

Doktor nauka ne može u Muzej Sarajeva: Edin Veletovac odbijen iako je ispunjavao sve uslove

Piše: Dž. L.
Edin Veletovac (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Veletovac (Foto: D. S./Klix.ba)
Muzej Sarajeva je prije nekoliko dana primio dvije nove uposlenice na pozicijama kustosice za porijeklo i kretanje stanovništva te muzejske pedagogice, iako nisu ispunjavale sve uslove konkursa. S druge strane, za doktora historijskih nauka Edina Veletovca, 29-godišnjeg Sarajliju bujne biografije, koji i više nego zadovoljava uslove za obje pozicije, nije bilo mjesta u ovoj javnoj ustanovi.

Veletovac će stoga do kraja sedmice podnijeti prigovor Upravnom odboru Muzeja Sarajeva, a ukoliko ne prihvate njegovu žalbu kao opravdanu, pokrenut će krivični postupak protiv odgovornih osoba koje su bile nadležne za konkursnu proceduru.

Volontirao za 200 KM

U razgovoru s razočaranim Sarajlijom saznajemo kako je protekle nepune dvije godine volontirao u Muzeju Sarajeva za 200-350 KM.

"Počeo sam raditi u septembru 2016. godine kao volonter i to je trajalo do novembra 2016. godine. Zatim sam kroz program sufinansiranja Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo primljen kao pripravnik u Muzeju Sarajeva te sam narednu godinu radio za 350 KM. Nisu htjeli da mi plaćaju topli obrok. Nakon toga su mi ponudili ugovor o djelu koji sam prihvatio i nastavio raditi za 200 KM do kraja marta 2018. godine. Prema ugovoru, bio sam zadužen samo za Brusa-bezistan, ali tamo sam provodio pola radnog vremena, a pola u direkciji radeći na izložbama kao koautor, lektor, tehnička podrška i sve što je trebalo, na katalogiziranju Zbirke Austrougarskog perioda, pisanju projekata kroz saradnju muzeja s općinama, radio i subotama, vodio visoke delegacije, grupe, škole... To je trajalo do 31. marta 2018. kada mi nije produžen ugovor. Pomirio sam se s tim. Takva je bila situacija, nema se para... Oko prvog juna došao mi je poziv da mijenjam jednog kolegu u Bezistanu, koji ide na godišnji odmor. S obzirom na to u kakvoj sam situaciji bio, bez posla, pristao sam. Kada sam se vratio, produžen mi je ugovor na još sedam dana pa poslije toga još sedam... U međuvremenu je kružila priča da će izaći konkurs. Ranije sam pitao direktora da li će biti konkurs i rekao mi je da neće. Nisam sumnjao u njegove riječi i pomirio sam se s tim. Nedugo nakon toga ipak je potvrđeno kako će biti raspisan konkurs za dvije pozicije. Pošto i više nego ispunjavam kvalifikacije za obje pozicije, prijavio sam se na obje. Međutim, počele su kružiti informacije da su radna mjesta već rezervisana", ispričao nam Veletovac.

Misleći na Senadu Ahmić koja je primljena na poziciju muzejske pedagogice, ali ne izgovarajući njeno ime, Veletovac nam govori kako se znalo da je jedno mjesto bilo rezervisano za nju. Osoba koja je trebala biti primljena na poziciju kustosa za porijeklo i kretanje stanovništva, priča nam dalje, bila je totalni anonimus. Dva dana prije nego su objavljeni rezultati konkursa saznao je kako će to mjesto pripasti Indiri Kučuk-Sorguč.

S druge strane, Veletovac je dobio odbijenicu u kojoj piše kako su na osnovu ocjene komisije i odluke direktora Muzeja Sarajeva primljene druge dvije kandidatkinje.

"Kontradiktornost u svemu tome jeste kako na mojoj odbijenici piše da odluka o izboru kandidata stupa na snagu istekom roka za prigovore, ali u međuvremenu se pojavljuje informacija da su kandidatkinje primljene u radni odnos, a upravni odbor još nije zasjedao", kazao nam je Sarajlija.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Veletovac nam priča kako ga je direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić, prije nego je uopće izašao konkurs, obeshrabrivao da se prijavi.

"Rekao mi je da se ne sekiram previše zbog konkursa i ne nadam da ću biti primljen, jer se tu radi, kako je kazao, o mnogo višim instancama. Rekao sam mu kako nemam šta izgubiti i da ću se prijaviti. Sakupio sam sve papire i to uradio. Imam preporuke s Akademije nauka i umjetnosti, profesora emeritusa, profesora s Filozofskog fakulteta, kolega s posla pa i njegovu, preporuku direktora Muzeja Sarajeva. Ne hvalim se, ali moje prijave su bile kao sve ostale zajedno", kaže nam Veletovac.

Nakon sedam dana od isteka konkursa pozvan je na razgovor za posao, na kojem su se njegove sumnje da neće biti primljen dodatno povećale.

"Mislio sam da idem na intervju na kojem trebam odgovarati na neka pitanja, ali ne. Kada sam sjeo, automatski je predsjednik komisije, kojeg dobro znam, počeo pričati da se ja ne trebam žaliti, tužiti ih i slično ukoliko ne budem primljen, jer će me zapamtiti Upravni odbor pa će se to razglasiti po upravnim odborima drugih institucija i ja ću biti obilježen... To je bio 15-minutni monolog. Sve vrijeme su mislili da blefiram i da se neću žaliti. Ja sam šutio tih 15-ak minuta. Pitao sam ih na kraju je li to sve, ustao i izašao. Dakle, već tada se sve znalo", rekao nam je Veletovac.

Nakon što je primio odbijenicu Veletovac je angažirao advokata koji mu je rekao kako je postupak Muzeja Sarajeva klasična zloupotreba moći i trgovina utjecajem te da se protiv toga može pokrenuti postupak. Tada je tražio na uvid dokumentaciju primljenih kandidatkinja.

Jedini s položenim stručnim ispitom

Prema njegovim riječima i dokazima iz dokumentacije, nijedna od dvije prijavljene kandidatkinje nije ispunila osnovni uslov konkursa, a to je godina radnog staža u struci. Inače, Veletovac je jedini od kandidata koji su se prijavili imao položen stručni ispit za kustosa.

"Sve vrijeme trajanja konkursa svi su me ignorisali. Kada sam odnio žalbu u kojoj je, između ostalog, navedeno pokretanje potencijalne krivične tužbe, onda me direktor pozvao u kancelariju. Počeo mi je pričati kako je mislio da smo mi u dobrim odnosima i kako ja to neću uraditi. Ja sam mu rekao da sve to trebamo ostaviti na stranu, jer moja pritužba nije protiv njega lično. Ovo je moja borba za moj život i moju budućnost. Šta bih ja sad trebao, baciti u vodu sve svoje diplome i svoj rad i sve za što sam se trudio. Odbio sam bilo kakvo pregovaranje s njim", dodao je Veletovac.

Ne želeći isticati sebe, svoje iskustvo i zvanje, 29-godišnjak nam govori kako je i pored njega bilo kandidata koji su mnogo više zadovoljavali uslove od primljenih kandidatkinja.

"Jedna od kandidatkinja nema godinu dana radnog staža u struci i dostavila je različite potvrde o radu u školama. To su svi znali unaprijed. Druga kandidatkinja je kao dokaz o radnom stažu dostavila rad u dnevnim novinama, rad na poziciji PR marketinga i slično. Ja sam podnio potvrdu o radnom stažu iz PIO-a, što je jedina legalna potvrda. Ostalo što sam radio kao volonter i na ugovor o djelu sam predao kao radno iskustvo, a ne radni staž. Međutim, kada sam neke članove komisije pitao kako je moguće da je primljena osoba koja ne zadovoljava uslove o radnom stažu, rekli su mi da su oni to tako tumačili. Ugovor o djelu ne može se tumačiti kao radni staž. To je jasno kao dan", ističe Veletovac.

Inače, Veletovac je doktorirao s 28 godina na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je u sklopu najvećeg međunarodnog projekta na prostoru naše zemlje Tempus BiH. Tokom studija je bio demonstrator na predmetu antička historija. Osnovao je zajedno s bivšim studentima antičke historije udruženje koje se bavi izučavanjem ilirskog naslijeđa i kulture. Radio je na više naučnih skupova, okruglih stolova i javnih predavanja. U sklopu udruženja radi na izdavanju časopisa koji se bavi prahistorijskom arheologijom i antičkom historijom.

Upravni odbor Muzeja Sarajeva trebao bi zasjedati naredne sedmice. Veletovac kaže kako se nada da će članovi Odbora imati prisebnosti i razuma da sagledaju sve činjenice.

"Ovo je kod nas svakodnevnica. Nadam se da će se oglasiti puno više ljudi o svojim slučajevima. Ne radim ovo ni protiv koga lično, ni protiv kandidatkinja, ali sve treba biti prema proceduri. Neka se i one zaposle i bilo ko drugi ukoliko ima bolje kvalifikacije od mene, ja nemam nikakav problem s tim. Podržavaju me svi prijatelji i kolege iz muzeja koji su zaista dobri ljudi, ali uvijek ima pojedinaca koji kvare sliku. Svi mi kažu kako je ovo klasično stranačko uhljebljavanje", kazao nam je Veletovac na kraju razgovora.

Doktoru historijskih nauka prošlog mjeseca je istekao ugovor o djelu u Muzeju Sarajeva, koji mu nije produžen. Posao mora tražiti, kaže nam, ali u svojoj namjeri da se izbori s nepravdom u Muzeju Sarajeva neće odustati.

Kontaktirali smo direktora Muzeja Sarajeva Mirsada Avdića za komentar o provedenom konkursu, prijavljenim i izabranim kandidatima te slučaju Edina Veletovca, ali nije se želio oglasiti.

"Ne znam zašto me zovete. Nemam vam šta reći", kratko je kazao Avdić.