|

Doktor Ednan Drljević o gripi i virusu H1N1: Kraj epidemije očekuje se krajem aprila

Doktor Ednan Drljević o gripi i virusu H1N1: Kraj epidemije očekuje se krajem aprila
17
Piše: E. M.
30.3.2018. u 21:17
37
komentara
17

dijeljenja
Doktor Ednan Drljević o gripi i virusu H1N1: Kraj epidemije očekuje se krajem aprila Kantonalna bolnica Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Virus H1N1, poznatiji kao svinjska gripa, do sada je u Zeničko-dobojskom kantonu dijagnosticiran kod četiri umrle osobe, kod jedne osobe u Srednjobosanskom kantonu i kod devet umrlih u Tuzlanskom kantonu. U razgovoru za Klix.ba predsjednik Tima za sprečavanje gripe u Kantonalnoj bolnici Zenica Ednan Drljević je izjavio da nema razloga za paniku te da se kraj epidemije očekuje krajem aprila.
Prema Drljevićevim riječima, svinjska gripa ili virus H1N1 uglavnom se javlja kod starijih osoba koje imaju po dvije-tri hronične bolesti ili kod pacijenata slabijeg imuniteta, a gripa bude samo pridružena svim osnovnim bolestima pacijenta.

U zeničkoj bolnici do sada je umrlo pet pacijenata kod kojih je dijagnosticiran virus H1N1. Četiri pacijenta su s područja Zeničko-dobojskog kantona, a jedan pacijent je prebačen iz Srednjobosanskog kantona.

"H1N1 je kao i svaka druga gripa, samo ima veću smrtnost. Radi se o stotinama, hiljadama oboljelih, a umrlo ih je pet u Kantonalnoj bolnici Zenica. Obolijevaju i djeca, ali kod njih, hvala Bogu, nemamo smrtnih slučajeva. Svi pacijenti koji dođu s gripom u zeničku bolnicu prolaze kroz brojne provjere i medicinske pretrage. Kada se utvrdi da je pacijent pozitivan na H1N1, ulazi u program liječenja i imamo dosta izliječenih slučajeva, ali je zabilježeno i pet smrtnih slučajeva zbog ranijih bolesti", govori Drljević.

Kako bi spriječili špekulacije u medijima, ali i širenje dezinformacija, Kantonalna bolnica Zenica na svojoj internet stranici objavljuje informacije o pacijentima koji su preminuli usljed komplikacija izazvanih virusom H1N1.

"Federalno ministarstvo zdravstva je istaklo kako Kantonalna bolnica Zenica ima najbolju organizovanost u pogledu djelovanja tokom ovog perioda, ali i virusnih infekcija H1N1 te je dalo preporuku i drugim kantonima da rade po našem modelu. Tim za sprečavanje gripe u KBZ radi već četiri mjeseca, a zahvaljujući dobroj organizaciji broj slučajeva u ZDK je manji. Pratimo stanje i u Hrvatskoj, koja je u Evropskoj uniji, i tamo je zabilježeno više od 40 smrtnih slučajeva s virusom H1N1. I kod nas je u porastu, na nivou Federacije, prema dostupnim informacijama, imamo 15-ak smrtnih slučajeva. Međutim, da li je zaista to ta brojka koja je dokazana ili se ne informiše javnost, ne znam, ali sigurno je da nema razloga za paniku", dodao je Drljević.

Kraj epidemije se očekuje krajem narednog mjeseca, a njenom "produženom" djelovanju dosta je pogodovalo hladnije vrijeme.

"U društvu imamo dosta predrasuda, ali ljudi moraju znati da gripi odgovara hladno vrijeme i da se virus čuva na temperaturi od - 70 stepeni. S obzirom na to da nam je kasnilo hladno vrijeme, ono će duže i trajati. Mi svi znamo da ova temperatura nije normalna za ovaj mjesec, ali upravo zbog toga kraj epidemije očekujemo krajem narednog mjeseca", zaključio je Drljević za Klix.ba.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...