Gotovo do zime
45

Dokle je stigla gradnja ceste kroz Blidinje: Asfaltiranje po 500 metara kolnika dnevno

A. P.
Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić jučer je posjetio regionalnu cestu Jablanica - Blidinje - Posušje čija bi izgradnja i rekonstrukcija trebala biti završena prije nastupanja zimskih uvjeta održavanja.

Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom i trenutno se radi na asfaltiranju kolnika, dnevno se asfaltira 500 metara te se u narednim danima očekuje završetak radova.

Stanje bivše regionalne ceste R-419, Jablanica - Posušje na dionici Sovićka Vrata - Potok Zec, koja je kategorizirana odnosno razvrstana u magistralnu cestu M-17.5, bilo je relativno loše, a ona se nalazi u planinskim uvjetima na nadmorskoj visini od 1.000 do 1.250 metara, zbog čega je građevinska sezona ograničena.

"Ova regionalna cesta je od velikog značaja za privredni razvoj. Drago mi je što su tek u ovome mandatu poduzete konkretne aktivnosti za realizaciju ovoga projekta na terenu te me posebno veseli činjenica da će u konačnici biti povezani Jablanica, Blidinje i Posušje, odnosno to će biti najkraća cesta koja će povezivati Hercegovačko-neretvanski, Livanjski i Zapadnohercegovački kanton sa Dalmacijom", istaknuo je za vrijeme posjete ministar Lasić.

Podsjetimo, za projekt "Rekonstrukcija ceste Posušje-Jablanica", čiji je implementator Javno preduzeće Ceste FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Vlade FBiH je 2015. godine odobrila 1.850.000 KM. Krajem te godine investirano je 1.718.007 KM za dionicu u dužini od 5,3 km iz smjera Posušja prema Blidinju. Preostala sredstva u iznosu od 131.993 KM su investirana tokom 2018. godine.

Pored ovog programa, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija je iz sredstava GSM licence za 2012. godinu za projekt izgradnje ceste Lipa - Blidinje (implementator Uprava za ceste Livanjskog kantona) odobreno 1.000.000 KM i ova sredstva su investirana tokom 2014. i 2015. godine. Tom prilikom su izvedeni zemljani radovi iz smjera Tomislavgrada prema Blidinju u dužini od oko 3 km. Asfaltiranje ove dionice je finansirao Livanjski kanton iz komercijalnog kredita.

Odlukom Vlade FBiH iz marta 2019. godine regionalne ceste R-419, Jablanica - Posušje i R-420, Posušje - Grude - Privalj kategorizirane su, odnosno razvrstane u magistralnu cestu sa oznakom M-17.5, nakon čega je 2019. godine odobreno realiziranje projekta Saniranje magistralne ceste M-17.5, dionica Sovićka Vrata - Potok Zec, a za implementatora ovoga projekta je određeno JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo kao upravitelj magistralnih cesta u Federaciji BiH.

Prema projektnoj dokumentaciji dužina ove dionice je 3.670 metara. Izvođač radova na realiziranju ovog projekta je KTM Brina d.o.o. Posušje s kojim je zaključen ugovor u vrijednosti od 897.565,22 KM. Sredstva u iznosu od 765.572,22 KM će osigurati JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo iz izvornih prihoda za finansiranje magistralnih cesta, a sredstva u iznosu od 131.993 KM su osigurana iz sredstava koja predstavljaju dio sredstava iz Programa utroška grant sredstava Federalnoj direkciji cesta za kapitalne investicije utvrđenih budžetom Federacije BiH.