Nedaleko od Sarajeva
118

Dokle je izgradnja prvog krematorija u BiH: Pokop optužuje Elektroprivredu koja sve odbacuje

B. R.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine ne postoji krematorij. Njegova izgradnja na sarajevskom groblju Vlakovo je u toku. Gradnja je usporena, a zašto je to tako objasnio je izvršni direktor preduzeća "Pokop" Asmir Hodžić u izjavi za Klix.ba.

"Gradnja je u toku, ali je vrlo spora. Nije tu riječ samo o krematoriju, on je samo pet posto objekta koji gradimo. Pojedina ministarstva trebaju riješiti okolišnu dozvolu i omogućiti izmještanje pojedinih kablova. To je i do Elektroprivrede BiH. Oni kao da su država u državi", ukazao je.

Osvrnuo se na to kada se može očekivati završetak gradnje.

"To bi trebalo biti do kraja godine. Međutim, imamo opstrukcije. Sve što se gradi u interesu države se masovno opstruiše. Da se gradi nešto privatno, to bi išlo vrlo brzo", smatra Hodžić.

Posebno se požalio na (ne)djelovanje Elektroprivrede za koju je rekao da je država u državi.

"Ponaša se kao da je društvo jednog lica. Oni su najveći kočničari", dodao je.

Kako je kazao, vlast nema nikakvog razumijevanja za taj objekat.

"Mi od 1984. pokušavamo legalizovati groblje Vlakovo i izgraditi sadržaje koje treba imati jedno savremeno groblje. Ne postoji osjećaj vlasti. One su trebale izgraditi taj objekat i dati na upravljanje 'Pokopu'", ukazao je.

Potvrdio je da je povećan broj građana koji zahtijevaju kremiranje i podsjetio je na značaj krematorija.

"Mi imamo druge stvari koje se mogu kremirati. Imamo zaštitnu opremu od koronavirusa koja se može spaliti, a da ne govorimo o nekom patološkom otpadu poslije poroda, operacije itd. Higijensko-epidemiološka situacija nam je na vrlo niskom nivou zato što ranije nismo poduzeli nikakve aktivnosti", kazao je.

Hodžić je napomenuo i to da se zbog nedostatka krematorija zaštitna oprema odlaže na deponiji Smiljevići.

"Samo pričamo i pričamo, korona i korona, a ništa ne poduzimamo. Vlast mora razumjeti, a ništa ne poduzima. Preko vikenda smo imali do 40 preminulih koji su ležali u nehumanim uslovima. Gradu Sarajevu treba savremena mrtvačnica. Da nam nije napravio Franjo Ferdinand, ne bismo ni ovo imali", poručio je direktor sarajevskog preduzeća "Pokop" Asmir Hodžić.

Ukazao je na to da će cijena kremiranja znatno zavisiti i od cijene energenata.

Elektroprivreda: Ne zavisi od nas izdavanje dozvola

Navode Hodžića za Klix.ba komentarisali su iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Tvrde da je "Pokop" počeo sa gradnjom navedenog objekta, a onda od njih tražio izmještanje niskonaponskih i srednjenaponskih kablova.

Kako su istakli, izmještanje su predvidjeli u dvije faze. Ukazali su da je prva faza već provedena, a ona je, kako su saopćili, podrazumijevala izmještanje podzemne srednjenaponske i niskonaponske elektrodistributivne mreže. Tvrde da je nakon toga omogućen nastavak gradnje krematorija.

"Radovi na prvoj fazi su okončani 11. i 12. februara 2020. godine, čime su se stekli uslovi da investitor nesmetano gradi objekat krematorija", dodali su.

Zatim su obrazložili šta je bilo potrebno uraditi za realizaciju druge faze.

"Za radove u drugoj fazi koji podrazumijevaju proširenje saobraćajnice i parkinga bilo je neophodno pribavljanje odobrenja za građenje za izmještanje kablova koji su u koliziji sa parkingom i saobraćajnicom. Zahtjev za građevinsku dozvolu je podnesen 26.2.2020.godine, a odobrenje za građenje Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo je dobila 18.6.2020.godine", objasnili su.

Poručili su da oni ne mogu utjecati na rokove izdavanja odobrenja za građenje podsjetivši da je to u nadležnosti općine.

"Građevinskom dozvolom je uslovljeno odobrenje za prokop pa smo se sa Zahtjevom za izdavanje odobrenja za prokop obratili 26.6.2020.godine. Odobrenje za prokop smo dobili 6.7.2020.godine. Za početak naših radova na realizaciji druge faze čekalo se dugo jer je trebalo da investitor 'Pokop' završi radove na nivelisanju terena (oborinske vode) što je značajno usporilo našu dinamiku", potcrtali su.

Iz Elektroprivrede su izjavili da su u toku građevinski radovi druge faze - iskop kablovske kanalizacije i pravljenje šahtova. Naveli su i rok kada bi ovi radovi trebali biti okončani.

"Planirano je da građevinski radovi i polaganje kablova kroz kablovsku kanalizaciju budu završeni do sredine naredne sedmice. Nakon toga, ostaju elektromontažni radovi na izradi kablovskih spojnica i prema procjeni, očekivano vrijeme završetka svih radova je najkasnije do 21. 8.2020. godine", istakli su su.

Također tvrde da poduzimaju sve kako bi radovi u što kraćem vremenu bili završeni. Ponovili su da dinamika radova zavisi od pribavljanja neophodnih dozvola, saglasnosti, nabavke materijala  i slično, za što je potreban, kako su saopćili, duži vremenski period.