BiH
0

Dokić: Za tunele na koridoru Vc potrebno milijardu i 600 miliona maraka

NINA
Na koridoru Vc bit će izgrađeno više od 40 km tunela, a za to će biti potrebno milijardu i 600 miliona maraka, rekao je u utorak u Sarajevu na okruglom stolu “Tuneli na autocesti koridor Vc” ministar prometa i veza BiH Branko Dokić.

Prema predviđanjima stručnjaka koji rade na projektnoj dokumentaciji, na koridoru Vc će biti puno dugih tunela. Predviđa se da jedan od najdužih tunela, prema Dokićevim riječima, bude kod Doboja koji će biti dug 5,5 km.

«Stručnjaci će morati sagledati sve parametre koji odlučuju o tome te konačno odlučiti hoće li taj tunel biti toliko dug ili će to riješiti na drukčiji način», rekao je Dokić.

Prema analizama, od Mostara do Sarajeva i Žepča do Zenice čak 50 posto trase bit će u tunelima, što predstavlja glavni problem.

Kada je riječ o pripremama za izgradnju koridora Vc, prema Dokićevim riječima, urađeno je dosta značajnih stvari oko projektne dokumentacije. Tokom ovog mjeseca se očekuje završetak nacrta idejnog projekta i analiza mogućih izvora i uvjeta finansiranja.