BiH
0

Dokić: Napravljen značajan korak za izgradnju autoceste na koridoru Vc

NINA
Stručna komisija za otvaranje i ocjenu ponuda za izradu planersko-studijske dokumentacije za autocestu na koridoru Vc, koju je imenovalo Vijeće ministara, napravila je analizu i dala ocjenu ponuda za izradu planersko studijske dokumentacije.

Naime, predviđa se potpisivanje ugovora za šest cjelina ili kako se stručno naziva LOT-ova. Kako je kazao ministar prometa i veza BiH Branko Dokić, LOT 1 obuhvaća dionicu Svilaj - Doboj Jug, LOT 2 –Doboj Jug-Sarajevo Jug, LOT 4 je dionica Mostar Sjever-granica , LOT 6 dionica Sarajevo-jug - Granica-jug.

"Tih šest lotova će raditi udruženi ponuđač koji čini 19 firmi koje su ravnopravne, a na čelu je IPSA iz Sarajeva i IGH iz Zagreba", kazao je Dokić dodajući da je od tih 19 firmi sedam iz Hrvatske, a dvanaest iz BiH.

"Lot 3 koji se odnosi na dionicu Sarajevo-jug-Mostar-sjever će raditi će udruženi ponuđač iz Italije, koji čine dvije firme Lotti and Associati i S.P.T s podkonzultantima iz Sarajeva, Energoinvest i TZI-Inženjering", kazao je Dokić dodajući da će, gledano u cjelini, kompletan posao koštati 32.706,800 KM, a on podrazumijeva izradu tehničke studije generalnog projekta, idejno rješenje, podlogu za plansku dokumentaciju, studije utjecaja na okolinu, prometnu i fizibiliti studiju.

Rok za izradu nacrta navedene studije je osam mjeseci, a za ostale studije je 15 mjeseci. Ovi rokovi se podrazumijevaju od trenutka potpisivanje ugovora, koji bi se, kako je kazao Dokić, trebao potpisati u iduća dva ili eventualno tri tjedna. "Ovim ulazimo u jednu značajnu fazu na putu ka početku izgradnje autoceste na koridoru Vc", kazao je Dokić.

Stručna komisija za otvaranje i ocjenu ponuda za izradu planersko-studijske dokumentacije brojala je deset bh. stručnjaka. Jedan od njih, Namik Kupusović, kazao je da je pregled ponuda izvršen stručno, povjerljivo i nepristrano.

"Pri pregledu Komisija se strogo pridržavala kriterija navedenih u tenderskoj dokumentaciji i uputama iz standardnih dokumenata i procedura Svjetske banke", kazao je Kupusović, dodajući da su povremeno koristili usluge savjetnika Svjetske banke.

Svi oni čije su ponude odbijene imaju pravo žalbe, a prvo rangirani ponuđač, dakle 19 firmi, s IPSA-om i IGH-om iz Zagreba na čelu, za pet dodijeljenih LOT-ova je dao nepovratna popust od 17 posto, odnosno 2. 532, 688 KM.

"Dobili smo odgovor od ministra ekonomije i prometa Mađarske u kojem se kaže da će dodijeliti 3.000 novih dozvola za prijevoznike kojima je to potrebno. Naravno, komisija će se morati sastati tokom oktobra kada će raspravljati o daljnjim kvotama i poboljšanju, ali prvo se moraju uraditi ozbiljne analize potreba i jedne i druge strane", kazao je Dokić.