BiH
0

Dokić: Genjac i Mehmedović davali neprimjerene ocjene

FENA
Branko Dokić
Branko Dokić
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić smatra neprimjerenim i veoma grubim ocjene Genjca i Mehmedovića u kojima su ova dvojica delegata Parlamentarne skupštine BiH na 9. međuparlamentarnom sastanku Evropski parlament – BiH u Bruxellesu naglasili da su „neki delegati davali nacionalističke izjave i imali agresivne nastupe“.

Pojasnivši da su „neki delegati“ ustvari nebošnjački delegati, Dokić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu najavio da je tim povodom zatražio posebnu, hitnu sjednicu kompletne Komisije za evropske integracije na kojoj će se raspravljati o onome šta je i kako urađeno u Bruxellesu.

Ponovio je da takve izjave nisu dobrodošle nikada „pogotovo u ovoj političkoj situaciji, koju svi, ne samo u BiH nego i izvan nje nazivaju bh. krizom“. Iz nje bi, prema sugestijama iz Bruxellesa, trebalo izaći što prije kompromisom.

„Kompromis je magična riječ ne samo za BiH nego svugdje gdje postoje zajednice sastavljene od više elemenata s različitim interesima“, kazao je Dokić.

Prema njegovim riječima, zajednička ocjena, posebno bh. parlamentaraca s ambasadoricom Lidijom Topić i članovima njene delegacije te zajednička ocjena s evropskim parlamentarcima i članovima Evropske komisije, govori da je sastanak u Bruxellesu bio izvanredan, jer je bilo i riječi o tome kako prevazići određene situacije ili ključna pitanja zbog kojih se došlo u pat-poziciju i „zbog kojih su zastali svi reformski procesi u BiH“.

U Bruxellesu je dugo diskutirano i o reformi policiji.

„Moj utisak je da nam je tu Evropska komisija potpuno naklonjena i da bi svaki zajednički dogovor ovdje u BiH prihvatili kao početni dogovor dovoljan da se prevaziđe postojeća blokada u procesu potpisivanja ili parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Postoji spremnost s njihove strane da se u ovom trenutku sa skraćenim modelom policijske reforme postigne suglasnost, da se to dostavi Evropskoj komisiji da se deblokira proces parafiranja Sporazuma, a da se ostali elementi razrađuju dalje u procesu ustavnih reformi“, kazao je Dokić.

Parlamentarci iz BiH su preuzeli obavezu da djeluju u BiH i pozvali predsjedavajuću Evropskog parlamenta Doris Pack da 18. i 19. jula posjeti Sarajevo i tu razgovara o napretku.

„Upravo iz ovog razloga sam očekivao da će šef naše delegacije sazvati konferenciju za štampu, i ne samo to nego sazvati odgovorne političke lidere i njihove suradnike da im se kaže koju smo mi to obavezu preuzeli“, naglasio je Dokić.

On je dodao kako očekuje da će članovi bh. delegacije koji su bili u Bruxellesu zajedničkom aktivnošću napraviti makar korak koji bi mogao biti povod „da nam Evropska komisija da bonus kada je u pitanju njen odnos prema reformi policije“.

U Bruxellesu je razgovarano i o ustavnim promjenama.

U vezi s tim, Pack je konstatirala da ustavne promjene treba provoditi i one moraju biti temeljene na Daytonskom mirovnom sporazumu.

„Jedan od zaključaka, na prijedlog člana bh. delegacije, bio je taj da, ukoliko nismo u stanju u ovom trenutku osigurati dovoljnu skupštinsku većinu i izglasati aprilski paket, idemo s onim dijelom o kojem se svi slažemo, pogotovo s dijelom gdje imamo obavezu prema izvještaju Venecijanske komisije, koja se odnosi na neusklađenost našeg ustava s nekim konvencijama o ljudskim pravima (izbor članova Predsjedništva BiH, izbor delegata u Domu naroda i sl.“, kazao je Dokić.

Kazao je da je već čuo kako se u razgovorima s novim visokim predstavnikom u BiH počelo pričati o tome zbog čega je i izrazio osobno zadovoljstvo.

Dokić je dopunio da je u Bruxellesu bilo riječi i o izgradnji koridora 5-C.

Kazao je da je od Pack i evropskih parlamentaraca zatražio podršku u nastojanjima da BiH ima povlašten status u pristupnim finansijskim fondovima koje ima Evropska komisija i da BiH, prije nego što postane kandidat, ima pristup nekim fondovima koji bi ovoj državi mogli omogućiti gotovo milijardu eura za izgradnju ovog koridora.

U Bruxellesu je 28. juna peteročlana delegacija Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH s predsjedavajućim Halidom Genjcom na čelu održala međuparlamentarni sastanak s Komisijom Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.

Riječ je o redovnom godišnjem sastanku na kome članovi parlamentarne delegacije BiH izvještavaju Komisiju Evropskog parlamenta o reformskim procesima u različitim oblastima.