BiH
0

Dokić: Do kraja godine dokument o ekonomskoj opravdanosti Koridora Vc

FENA
Ministar komunikacija i transporta BiH Branko Dokić izjavio je danas da će BiH do kraja godine dobiti završni dokument, "Fizibiliti studiju" o ekonomskoj opravdanosti izgradnje Koridora Vc.

Dokić je na pres-konferenciji istaknuo da će BiH morati ubrzanim aktivnostima da se uključi u proces modernizacije saobraćajne mreže na svim nivoima.

Naglasio je da se velike promjene očekuju u oblasti drumskog i telefonskog saobraćaja, ali i na polju radio-televizijskog saobraćaja.

"Ministarstvo je već zatražilo jednu donaciju od norveške Vlade i optimista sam da ćemo je dobiti, što bi značilo da će BiH ući u projekat digitalizacije već naredne godine", kazao je Dokić.

Pomoćnik ministra Mirko Šekara istaknuo je da od 1. januara naredne godine Evropska unija počinje da primjenjuje nova pravila u oblasti drumskog saobraćaja, a najznačajnija se odnose za certifikate koje će će morati da posjeduju profesionalni vozači.

Kako je naveo, međunarodna akademija za dodjelu certifikata iz Ženeve omogućila je da i našim vozačima bude pružena neophodna obuka u tom smislu.

Riječ o direktivi koja podrazumijeva da svi profesionalni vozači u EU moraju imati certifikat o profesionalnoj osposobljenosti za zvanje vozača u međunarodnom drumskom prevozu.

"Proces certifikacije profesionalnih vozača prošlo je oko 1.300 menadžera drumskog saobraćaja i 1.370 profesionalnih vozača", rekao je voditelj Međunarodne drumske akademije (IRU) za BiH Velibor Peulić, ističući da će ovaj proces u BiH u potpunosti biti okončan do marta 2007. godine.