Munira Subašić
0

'Dokazi o žrtvama Srebrenice uništeni u Haagu'

FENA
Glavni haški tužilac Serge Brammertz susreo se danas u Sarajevu s predstavnicima Udruženja "Žena- žrtva rata", Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" te predstavnicama žrtava iz Kotor-Varoši i Bratunca.

Predstavnice su zatražile od haškog tužioca da u svom izvještaju koji će podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda upozori da se Tribunal u Haagu ne treba zatvoriti sve dok se ne uhapse Ratko Mladić i Goran Hadžić te dok se ne završi suđenje uhapšenim optuženicima za počinjene zločine u BiH od 1992. do 1995. godine.

"Tribunal treba nastaviti s radom, ako treba i 20 godina i obrazloženje Brammertza da se on zatvara zbog budžeta ne stoji. Upitale smo ga i zamolile da to prenese i Vijeću sigurnosti šta bi bilo kad bi njihova djeca bila ubijena, a zločinci još bili na slobodi; da li bi onda bilo novaca?", kazala je Bakira Hasečić, predsjednica udruženja "Žena žrtva rata".

Predsjednica Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, naglasila je da bi bilo strašno za BiH kada bi se dokazi iz Haškog tribunala ostavili na čuvanje u Ženevi. Ona smatra da bi se taj arhiv trebao dostaviti BiH u kojoj postoji Institut za istraživanje ratnih zločina.

"Prema našim saznanjima Bramerc se u Slovačkoj sastao s bivšim visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU u BiH Miroslavom Lajčakom te da ga je Lajčak zamolio da podnese pozitivan izvještaj o Republici Srbiji Vijeću sigurnosti UN-a kako bi Srbija lakše ušla u EU. Upitali smo danas Bramerca o tome, a on je samo izjavio da se susreo s Lajčkom. Ovakvim nastupima možete vidjeti kakvu je politiku vodio Lajčak dok je bio u BiH. Mi vjerujemo da se takav izvještaj neće podnijeti UN-u", kazala je Subašić.

Subašić je tražila i potvrdu o uništavanju dokaza koji su bili korišteni za procesuiranje ratnih zločinaca, radi se o ličnim stvarima (lične karte, odjeća i fotografije), a Brammertz je objasnio da se to učinilo zbog propadanja tih dokaza i nemogućnosti arhiviranja. Radi se o oko 1.000 dokaza.

"Zatražile smo da se u suđenju Radovanu Karadžiću ne pravi cirkus kao što je to slučaj u predmetu Vojislav Šešelj", kazala je Subašić, dodajući da su Brammertzu zahvalne što je proširio optužnicu Karadžiću za deset općina u kojima je vršen zločin.