BPS
0

Dokaz da je Armija RBiH ratovala časno i viteški

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripadnici Armije RBiH (ARBiH) koji su pred Tribunalom u Den Haagu bili optuženi za ratne zločine po komandnoj odgovornosti od 1992. pa sve do juna 1993. godine, od prvog komandanta ARBiH Sefera Halilovića, preko Zejnila Delalića do brigadira Nasera Orića, oslobođeni su optužbi po svim tačkama, što pokazuje da je Armija RBiH za vrijeme dok se na njenom čelu nalazio general Halilović ratovala časno i viteški, kaže se u saopćenju Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) - Sefer Halilović povodom presude Žalbenog vijeća Tribunala u slučaju brigadira Orića, kojem je u drugostepenom postupku izrečena oslobađajuća presuda.

BPS-Sefer Halilović pozdravio je današnju presudu Žalbenog vijeća u slučaju Orić, te napominje da ova presuda pokazuje kako su se borci unutar Srebrenice borili viteški i vojnički časno, te oduzima četničkim ideolozima "argument" da je srebrenička golgota muslimanskog naroda samo odogovor na zločine koje su počinile jedinice ARBiH iz tog grada.

"Uvjereni smo da će Tribunal u Haagu osloboditi optužbi i drugog komandanta ARBiH, generala Delića, čime bi i vrijeme koje je Delić proveo na čelu Armije RBiH u ratu bilo vojnički čisto, kao za vrijeme generala Halilovića", kaže se u saopćenju BPS-Sefer Halilović.