"Paušal možeš biti ti"
343

Dok traje Skupština KS zastupnik Fahrudin Pecikoza "paušal" zarađuje u žiriju muzičke emisije

Klix.ba
Zastupnik Fahrudin Pecikoza umjesto u Skupštini KS, sjedi kao član žirija muzičkog takmičenja
Zastupnik Fahrudin Pecikoza umjesto u Skupštini KS, sjedi kao član žirija muzičkog takmičenja
Svaki neopravdan izostanak zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo do sada je bio sankcionisan odbijanjem određenog procenta od mjesečnog paušala (560 KM). Sada, kada je paušal ukinut, postavlja se pitanje kako će zastupnici biti sankcionisani.

Zastupnici u Skupštini KS, kao i u drugim zakonodavnim organima mogu izostati sa sjednice, ali ukoliko imaju validno opravdanje ili ukoliko je u pitanju "viša sila". Za svaki neopravdan izostanak Poslovnik je predvidio sankcije u vidu odbijanja određenoh iznosa od paušala, dok plaća ostaje netaknuta.

Posljednji primjer iz Skupštine Kantona Sarajevo je prilično zanimljiv. Naime, sjednica Skupština je okončana kasno sinoć (petak). Fahrudin Pecikoza (NBL), jedan od zastupnika, koji prima plaću za rad u Skupštini sinoć, dok su njegove kolege glasale o izvještajima javnih preduzeća, bio je član žirija muzičkog takmičenja na jednoj od televizija.

Postavlja se pitanje kakva se poruka šalje građanima, čak i da Pecikoza volonterski učestvuje u žiriju, zbog takvog odnosa prema javnom novcu, odakle su zastupnici plaćeni. Treba istaći da je Pecikoza glasao za ukidanje paušala, iako se u raspravi žestoko protivio, smatrajući to neprirodnim.

Ukidanjem paušala, Poslovnikom o radu Skupštine KS nije predviđena nova mjera, kako će se sankcionisati neopravdani izostanci zastupnika na sjednice. Svima plaća ostaje netaknuta, a hipotetički zastupnici sada ne moraju dolaziti na sjednice, a imat će plaću.

Očekivati je da će rukovodstvo Skupštine uskoro izmijeniti Poslovnik i regulisati ovo pitanje.

Predviđene sankcije:

Ako poslanik/zastupnik ne prisustvuje sjednici Skupštine iz razloga koji nije viša sila ili službeni put najavljen prije zakazivanja sjednice, mjesečni paušal mu se umanjuje za 30%, po izostanku.

Ako poslanik/zastupnik napusti sjednicu Skupštine duže od jednog sata, iz razloga koji nije viša sila ili službeni put najavljen prije zakazivanja sjednice, mjesečni paušal mu se umanjuje za 15%, po izostanku.

Ako poslanik/zastupnik ne najavi sekretaru Skupštine svoj izostanak sa sjednice radnog tijela čiji je član, a razlog izostanka ne bude viša sila ili službeni put najavljen prije zakazivanja sjednice radnog tijela, mjesečni paušal će mu se umanjiti za 10% po izostanku.

Za realizaciju stavova 2, 3. i 4. nadležna je Komisija za izbor imenovanja i administrativna pitanja.