U zatvorenoj sali
105

Dok svi pozivaju na izbjegavanje velikih skupova, sarajevska općina organizuje javno predavanje o koronavirusu

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Dok cijeli svijet strahuje od smrtonosnih posljedica koronavirusa, a svjetski zdravstveni radnici i stručnjaci izdaju preporuke o načinima sprečavanja širenja, stanovnici Općine Novi Grad su pozvani na okupljanje u zatvorenoj prostoriji kako bi prisustvovali prezentaciji mjera zaštite od širenja koronavirusa.

"Zbog širenja Corona virusa u svijetu i zemljama regiona, Služba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo organizira stručno predavanje za stanovništvo o temi 'Infekcija Corona virusom - mjere za zaštitu stanovništva u cilju sprečavanja epidemije'", naveli su u pozivu iz Općine Novi Grad.

Predavanje je planirano da se održi u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad u petak (6. mart) u 19. sati. Priustnima će se obratiti doc.dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a i mr. sci. dr. Adem Zalihić, direktor Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Da apsurd bude još veći, na predavanje su pozvani predstavnici osnovnih i srednjih škola s područja općine Novi Grad, predškolskih ustanova, mjesnih zajednica, institucija i ustanova s područja općine, ali i svi drugi građani koji su svakodnevno u direktnom kontaktu sa većim brojem ljudi.

"Predavanje se organizira s ciljem davanja određenih preporuka kako i na koji način se zaštititi od eventualne infekcije Corona virusom", saopćeno je.

Ovo okupljanje je u potpunoj suprotnosti sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, o čemu dovoljno govori podatak da prve tri tačke preporuka upravo govore o izbjegavanju velikih skupova.

Za one koji su zaboravili, one glase:

  1. Izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru radi sprečavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem.

  2. Izbjegavati bliski kontakt sa osobama čiji je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje).

  3. Izbjegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, koristiti hiruršku masku i rukavice.

Da li će se uprkos preporukama zdravstvenih ustanova i radnika sutrašnje okupljanje održati, iako postoji realna opasnost širenja i pojave prvih slučajeva zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo, ostaje da se vidi. Odgovornost je na organizatorima.