Gdje je rješenje?
152

Dok Srbija kupuje gas iz Mađarske da zagrije građane, Vlada FBiH i Energoinvest "zaleđeni"

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kompanija Srbijagas je za korisnike plina u toj zemlji već osigurala interventne količine gasa iz Mađarske nakon kvara na plinovodu u Bugarskoj. Istovremeno, korisnici gasa u Federaciji BiH nemaju detaljnije informacije šta ih očekuje jer u entitetskoj vladi i firmi Energoinvest, uvozniku gasa, šute.
Kvar na plinovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros oko 4 sata, a ni 12 sati poslije kvar nije otklonjen.

Plinovod prema Rumuniji je najvećim dijelom osposobljen, a na cijevi koja ide prema Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini radovi i dalje traju i niko ne može prognozirati koliko će Bugarima trebati da otklone kvar.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je za Tanjug kazao da je nezahvalno govoriti o vremenu popravke kvara, ali da se nada da će već ujutru poslije 6 sati biti stabilizovana isporuka iz Bugarske.

"Ako se to ne desi, Srbijagas će i dalje vršiti interventan uvoz gasa iz Mađarske ili Austrije. Stručne službe Srbijagasa rade na tome", naveo je Bajatović.

Pucanje cijevi u rejonu kompresorske stanice Provadija u Bugarskoj izazvalo je poremećaj u sistemu zbog nedostatka gasa u Srbiji. Automatski, ovo se odrazilo i na sistem snabdijevanja u Bosni i Hercegovini, preciznije u entitetu Federacija BiH s obzirom da su krajnji potrošači Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton.

Ministar Nemin Džindić ne odgovara na pozive (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar Nemin Džindić ne odgovara na pozive (Foto: T. S./Klix.ba)

Dok u Srbiji rade punom parom da normalizuju snabdijevanje, kupuju dodatne količine gasa iz Mađarske i planiranu naredne korake te o svemu tome blagovremeno obavještavaju javnost, iz Vlade FBiH i Energoinvesta šute, a medijima se ne javljaju na brojne pozive ili kratko poručuju da će nekada biti saopćenje za javnost.

Čekajući saopćenje za javnost, građani su već upoznati da u javnim vrtićima u Kantonu Sarajevo sutra neće biti grijanja (ukoliko se griju na plin) te da sve prve novembarske noći očekuju hladni radijatori. Treba istaći da se oglasio Sarajevogas sa uputstvom kako ispravno zatvoriti ventile i spriječiti nemile scene.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević najavljuje saopćenje (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević najavljuje saopćenje (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kako saznajemo, pritisak gasa od ulazne tačke u BiH (Zvornik) do Sarajeva pao je duplo jutros od 7 sati do danas u 15 sati zbog velike potrošnje. Korisnici troše akumulirani gas, dakle onaj koji je ušao do jutros u cijevi i pitanje je trenutka kada će biti potrošene sve količine, a to će značiti da plina više nema. Kao što je poznato, BiH nema skladište rezervi gasa.

Jedna od opcija jeste da Energoinvest napravi dogovor o posudbi gasa iz Srbije, koja nabavlja interventnim uvozom iz Mađarske. No, da li se na tome radi nije poznato jer nadležni - šute.