BiH
121

Dok se uvode novi nameti čelni ljudi FBiH na "turneji" u SAD-u

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U trenucima dok se u Federaciji BiH odvijaju bitni procesi poput prodaje Bosnalijeka i početka oporezivanja toplih obroka i regresa, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić nalazi se na višednevnom službenom putovanju na kojem se, između ostalog, druži sa mladim sportistima.

Premijer Federacije BiH nije bio prisutan u BiH ni 2. oktobra, odnosno na dan lokalnih izbora. Prema informacijama iz Vlade FBiH Novalić se u okviru službene posjete u Saint Louisu sastao s predstavicima bh. dijaspore te zvaničnicima države Missouri.

Javnost je informisana i da je federalni premijer posjetio Omladinsku fudbalsku školu Saint Louis koju pohađaju najmlađe generacije naših sunarodnjaka.

"Mladi sportisti su s premijerom Novalićem razgovarali o predstojećim utakmicama bh. reprezentacije u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano u Rusiji 2018. godine, uz obećanje da će vjerno navijati za naše najbolje fudbalere", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Dok se premijer Novalić druži sa mladim sportistima, u Federaciji BiH poslodavci i sindikati negoduju zbog Pravilnika o izmjeni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 3. oktobra.

Riječ je o Pravilniku u kojem je Vlada FBiH predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa. Do sada je bio neoporezovan topli obrok ispod 16 KM, a regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca.

Prema novom pravilniku regres ne podliježe oporezivanju samo ako je niži od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca. U prijevodu to bi značilo da bi svaki regres iznad oko 400 KM podlijegao oporezivanju.

Pored toga, Izmjenama i dopunama obuhvaćena su i službena putovanja, korištenje privatnog automobila za poslovne svrhe, naknade za smještaj i odvojeni život, a što se u praksi odnosi na one koji u bh. entitetu imaju veće plaće.

U državi nije ni federalna ministrica finansija Jelka Milićević koja se još uvijek nije oglasila u povodu kritika da je pravilnik nametnut uprkos činjenici da je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Vlada FBiH obećala da će se primjena Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa odgoditi do iduće godine.

Premijer FBiH Fadil Novalić je 21. septembra za Klix.ba potvrdio da će primjena ovog pravilnika ponovo biti odgođena jer je u pripremi zakon koji će regulisati ovo pitanje.

U trenutku dok su čelnici entiteta odsutni iz države, na Sarajevskoj berzi Vlada FBiH uspjela je prodati vlasnički udio u kompaniji "Bosnalijek" u iznosu od 19,25 posto. Iz Vlade FBiH saopćeno je da kupac državnog udjela u vlasništvu ove kompanije za sada Vladi Federacije BiH nije poznat.

Posljednjih dana aktuelizirana je i priča o tome kako hemijski proizvodi iz Federacije Bosne i Hercegovine više ne mogu biti prisutni na policama trgovina u Republici Srpskoj.

Riječ je o novim propisima iz oblasti hemikalija/biocida i predmeta široke potrošnje, a koji su doneseni na osnovu Zakona o hemikalijama i Zakona o biocidima Republike Srpske.

Tuzlanska Dita još uvijek nema informaciju da li su Ditini proizvodi već povučeni sa polica trgovačkih lanaca u RS-u, a iz Sindikata već su pisali Novaliću ovim povodom.

"Ovo je zaista prešlo sve granice. Naši svi proizvodi su registrovani u Ministarstvu zdravlja FBiH i međunarodnog su karaktera", ističe iz Sindikata.

Kako saznajemo, Novalić i Milićević boravit će u Sjedinjenim Američkim Državama sve do ponedjeljka (10. oktobra).