Milionske štete
13

Dok se čeka "ključ ujedinjenja" obnovljena Muzička škola u Mostaru propada

G. Š.
Muzička škola u Mostaru koja je nakon ratnog razaranja obnovljena sa ciljem da bude zajednički dom Muzičke i Glazbene škole, na Musali je odavno trebala biti ispunjena pjesmom i svirkom mladih umjetnika, ali građevina propada, jer političke strukture nisu dozvolile ujedinjenje.

Tako Muzička škola 1. i 2. stepena u Mostaru poslije rata nastavu održava u prostorijama Muzičkog centra Pavarotti gdje su zbog velikog broja učenika i nedostatka prostornog kapaciteta, nastavnici primorani održavati nastavu čak po hodnicima i stepeništu, dok Glazbena škola u nešto boljim uslovima, egzistira u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Mustafa Šantić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mustafa Šantić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zbog toga su zaposlenici i roditelji učenika Muzičke škola 1. i 2. stepena prošle godine potpisali peticiju za preseljenje u zgradu na Musali i poslali svim nadležnim službama, ali kao nam je kazao direktor te obrazovne ustanove Mustafa Šantić niko do danas nije reagovao.

Kaže kako svaki dan prolazi pored Muzičke škole na Musali i pita se kad će konačno preselili pod vlastiti krov i početi da rade u normalnim uslovima, dok svjedoči propadanju objekta i često gleda kako u toj građevini borave migranti i beskućnici.

Podsjeća da od 2008. godine traju napori za ujedinjenje muzičkih škola u Mostaru, koji se kontinuirano blokiraju, a da su zadnji put 2019. godine bili pred hvatanjem za šteku na vratima svoga doma, kad su te škole napravile zajednički plan i program i održali zajednički koncert, što su i međunarodni predstavnici ocijenili kao jedan od najvećih kulturnih događaja te decenije.

Šantić se prisjeća velikih obećanja iz tog vremena, kad je rečeno i da su osigurana sva sredstva za kompletno opremanje škole, nakon čega je sve utihnulo bez ikakvog zvaničnog objašnjenja.

"Mi imamo odličnu saradnju sa Glazbenom školom i sa sigurnošću mogu reći, da ključ spajanja nije kod direktora ovih ustanova, nego u nekoj fioci političkih struktura koje ne žele da se taj projekt završi. Ali, ja sam optimista i nadam se da će u novom političkom ozračju, jednog dana Muzička škola biti tema", rekao je Šantić za Klix.ba.

Monija Jarak Mikulić (Foto: Facebook)
Monija Jarak Mikulić (Foto: Facebook)

Da je saradnja ove dvije škole odlična potvrdila je i direktorica Glazbene škole "Ivan Zajc" Monija Jarak Mikulić, navodeći kako nema razloga da se ne nastavi i razvijati.

"Spajanje muzičkih škola je tema koja zahtijeva prije svega angažman osnivača, odnosno Grada Mostara i Kantona koji u najvećem dijelu finansira školstvo, a onda i dogovor školskih uprava uključujući i stav roditelja djece koja pohađaju škole. Jako dobro sarađujemo s Muzičkom školom koja je smještena u MC Pavarotti. Nema razloga da se ta saradnja ne razvija i dalje, ali o potencijalnom ujedinjenju prvenstveno odlučuje osnivač", kazala je Jarak Mikulić za Klix.ba.

Inicijativu za rješavanje dugogodišnje agonije, na Gradskom vijeću Grada Mostar je prošle godine uputila vijećnica Naše stranke Irma Baralija, ali je sve ostalo na tome.

Božo Ćorić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Božo Ćorić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić smatra da je prioritet završiti obnovu zgrade da bi se u nju moglo useliti, jer kako navodi Muzička škola u MC Pavarotti nema dovoljno kapaciteta i dobro bi bilo da pređu u zgradu na Musali što prije.

"Prije deset godina je trebalo 1,5 milion KM, a kako je u međuvremenu došlo do propadanja zgrade uslijed vremenskih neprilika i čestih provala u objekat, te činjenice da su cijene građevinskog materijala uveliko porasle, taj iznose se vjerovano i uduplao", kazao je Ćorić za Klix.ba.

U više navrata se isticalo da su strani investitori novac za ovaj projekt osigurali, ali očito nije bilo politike volje da se priča o ujedinjenju okonča i da dvije škole presele pod zajednički krov.

Adnan Velagić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Adnan Velagić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Novi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Adnan Velagić za naš portal kaže, da će Muzička škola u Mostaru uskoro dobiti potrebnu pažnju u njegovom resoru.

"Ministarstvo će u narednom periodu to pitanje sagledati, otvoriti i pokušati da riješi na najbolji mogući način i na zadovoljstvo svih", rekao je ministar Velagić za Klix.ba.

Da li će značajne korake na tom polju dopustiti novi politički ambijent u Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je nosilac obrazovnog sistema u tom dijelu naše zemlje, kao i projekta ujedinjenja ove dvije škole, pokazat će vrijeme.