Oprez ledenice!
0

Dok neko ne nastrada, nadležni neće ništa učiniti

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Iako civilna zaštita svake godine upozorava na opasnost od ledenica koje s nadstrešnica iznad najfrekventnijih gradskih ulica "prijete" prolaznicima, a zaprijećena je i kazna upraviteljima i vlasnicima zgrada koji ledenice ne uklone, čini se da će se tek ako neko nastrada nešto ozbiljnije učiniti po tom pitanju.

Ko god je danas prolazeći bilo kojim dijelom grada slučajno pogledao iznad sebe, mogao je primijetiti ogromne ledenice koje vise s nadstrešnica i "ostavljaju" mu izbor da trči ili da ide kolovozom gdje ga pak može udariti auto. Neki "odgovorniji" postave čak i natpise sa upozorenjem, tako da na vrijeme možete preći nasred kolovoza.

Da smo uređeno društvo kao što nismo, stvar bi bila vrlo jednostavna: Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo propisano je da su upravitelji zgrada, vlasnici ili korisnici objekata dužni ukloniti ledenice. Prema istom Zakonu, ako ih oni koji su dužni ne skinu, kazne su od 100 do 500 KM za fizička i od 500 do 3.000 za pravna lica.

Kada bi nekoliko njih platilo kaznu, sigurni smo da bi bili revnosniji kad je čišćenje u pitanju, dok se ovako možemo samo nadati da nam neka od ledenica neće pasti na glavu.