Protest.ba
0

Dok ne crknemo

Piše: Nermin Čengić (protest.ba)
Džaba je ćoravom crtat', gluhom pričat, od nijemog očekivat' da zagalami, a nepismenog tjerat' da (štagod) pročita...

U "zemlji bosanskoj" koju nasljedismo od svojih predaka koji, ako postoji onaj svijet i ako im je uopšte stalo da troše vrijeme na praćenje situacije na ovom svijetu, vjerovatno, ako su zadržali išta ljudsko trenutno doživljavaju serije prevrtanja, raspamećivanja i nevjerice, a ukoliko, što se toplo nadam, svojim napuštanjem ovog svijeta prestadoše bit' ljudska bića, "crkavaju" od smijeha nad GLUPOŠĆU koja je nama ovozemnim idiotima glavna osobina, bez obzira na boju, vjeru, naciju i sve ostale prinadležnosti koje nam od trenutka rođenja priljepiše vjerni čuvari ograničavanja ljudskog uma i poimanja. Tako je globalno, ali ovdje je riječ o "zemlji bosanskoj", pa da nastavim u tom duhu.

Dakle, najnovija "igra bez granica" domaće nam "vlastele" predstavlja "tamo neki puteljak" i "tamo neke miliončiće", zarad kojih se, više radi miliona nego puteljka, dešavaju krize ravne padanju vlasti, ugroženosti pojedinog naroda ili više njih, pa čak i najave novih cijepanja, izbora, buna, pučeva... i šta sve ne. Ne od strane naroda već od strane pomenute "vlastele". Igre koje se igraju oko tog famoznog Koridora Vc (ili ve-ce, jer to će vjerovantno na kraju i postati) su najblaže rečeno krajnji bezobrazluk i apsolutno nabijanje rogova kompletnom bosanskohercegovačkom narodu, i konstitutivnom i nekonstitutivnom.

Naime, skontala "vlastela" kako će klepit' još koje milionče i dodijelila si teritoriju kuda bi se taj "puteljak" trebao graditi, a po belaju, svi iz iste ili sličnih stranaka, ne........i predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda, koliko ih nabrojaše u Bosni i Hercegovini. I to ne da miriše na lopovluk, nego jeste najrigidnija i potpuno otvorena krađa svim pomenutim konstitutivnim, onog što je njihovo, a u isključivu vlastitu korist.

Al' ogugl'o konj šuti i trpi dok ne crkne. Više-manje smo se navikli da apsolutno, ali stvarno, apsolutno NIŠTA normalno, pametno, humano... neće nikada doći od naše "vlastele", a nakon nekakvih bunica i infaltilnog protestovanja odlučili smo se na potpunu ravnodušnost, dok ne crknemo, bez obzira na količinu i nivo jada i čemera koji nam se servira.

Očito je da nas kradu, i mi znamo da nas kradu, i oni znaju da znamo da nas kradu i da mi nećemo ništa poduzeti što nas kradu, i naravno, nastavljaju beskrupulozno da nas nezaustavljivo kradu. Očito je da nas prave budalama, i mi znamo da nas prave budalama, i oni znaju da mi znamo da nas prave budalama i da nećemo ništa poduzeti kako bismo pokazali da nismo budale, i naravno prave nas još većim budalama.

Navikli smo također, i puštamo im na volju, da, bez obzira koliko velik, dokazan, potpunom moronu jasan, taj kriminal bio, u slučaju istrage i odbijanja pristanka na njegovo provođenje, isti se taj kriminal pretvara u apsolutni nacionalni interes, a napad na velike, dokazane, glupom prepoznatljive kriminalce prepoznaje se i gura pod nos narodnoj masi kao napad na narod i ugrožavanje opstanka istog.

I tako je, i tako će biti, i jasno je odavno, a kome nije jasno nikad neće ni bit', da se ništa po tom pitanju neće promijeniti - dok ne crknemo. I dalje će se zazivati nacionalni interesi, označavat "islamofobima" i napadačima na "bošnjaštvo" svi oni koji žele obilježiti lopova ukoliko isti dolazi iz bošnjačkog naroda, nastaviće se braniti "srpstvo" i "nebesnost" naroda ukoliko se desi da je kriminalac Srbin, a cjelokupna masa hrvatskog činioca konstitutivnih Bosanaca i Hercegovaca će, i ne samo u Bosni i Hercegovini, vrištati kako im je kriminalac, lopov, prevarant, a ponekad i ub(oj)ica draži od istine i pravde samo i isključivo zato jer je pomenuti Hrvat.

Svemogući nosioci "preteškog tereta" vlasti, povremeno i isključivo kad im to zatreba, a za svoje kratkoročne ciljeve koji dugoročno onesposobljavaju smisao, logiku i pamet, uvjeravaju narode(e) da su konačno progledali, dopuštajući istom tom narodu da sam sebi nastavi kopati oči. Uvjeravaju gluhe da su pročuli, zaglušljivom bukom bjesomučnog pokliča o netrpeljivosti i nespojivosti. Uče nijeme da pričaju fraze koje nikom osim "svježe naučenima" neće naškoditi.

Sve to i ne treba pretjerano čuditi, ako nas više išta čudi, uzmemo li u obzir da u ovom, tako dugo i grandiozno najavljivanom 21. vijeku, prema zvaničnim statističkim podacima "zemlju bosansku" krasi frtalj miliona nepismenih (kad je to zvanično strah me pomisliti kolika je stvarna brojka), a pismenost je, logično, jedan od osnovnih postulata društva i njegovog razvoja. Nepismenost za sobom povlači i druge besmislenosti poput straha od drugačijeg, i nečeg što, kao ljudska bića nismo spremni prihvatiti, a to je da postoji još nešto/neko sem suverenih nas, pa tako ponovo aktuelizovana igrica, oko prefarbavanja saobraćajnih znakova ili dijelova koji su pisani pismom koji ne razumijemo i za koji ne znamo da je ustvari apsolutno i potpuno naše pismo, predstavlja još jednu rundu zaštite jednobraznih nacionalnih interesa, a ne uništavanje javne imovine koja se naplaćuje iz naših džepova, dakle našim parama, naravno, kad se steknu uslovi, da naručioc i izvođač radova "stisnu" pa naruče i izvedu popravku ili zamjenu uništene imovine, kao i njenu zaštitu pred naletima vlastite gluposti koja nam ne da da vidimo dalje od našeg jednonacionalnog nosa.

Vlast se, naravno, ne uzbuđuje pretjerano, ako ikako, jer im jednostavno pojašnjenje i naobrazba potčinjenih svakako neće pomoći u njihovom jurišu na milione pod paskom zaštite njihovih stada, pa tako ta sprega već odavno nimalo inventivnih, čak potpuno otvorenih lopova koji čine vlast u "divnoj, miloj, lijepoj, gizdavoj" i potpuno ćoravog, gluhog, nijemog, nepismenog i, samim tim, glupog naroda, funkcioniše SA-VR-ŠE-NO!

"Vlastela" više čak i ne obećava ništa, samo grabi, dalje, više i otvorenije. Neizostavna upotreba ili pridruživanje, religije putem "bogomdanih", "neupitnih" i "jedino-mi-smo-istina" predstavnika iste, u svemu pomenutom, održava vatru i podgrijanost narodnog samouništenja i pretvaranja u vegetativne organizme. Sve se koristi i sve dok služi svrsi dobrodošlo je. Takvu društvenu istinu u "zemlji bosanskoj" niko i ništa neće promjeniti jer baš niko više, ako je zaista ikad, nema namjeru da mijenja utvrđene frontove, i biće tako dok svi redom ne crknemo, a onda više i neće biti potrebe da se bilo šta mijenja.

"Ono s puteljkom" je tek najsvježiji primjer, a ima toga i ne bira pripadnike određenog naroda u kojem se manifestuje, a narod "stidan" i upadljivo glup neće da se nameće. Shvatio narod da ne može ništa promijeniti i nastavlja da preživa sve siromašnije obroke, dok vlastela "puca" ja'njetinu na dnevnoj bazi. A kad bi ja'njetina znala kako objaviti svoju ugroženost i zahtjevati zaštitu svog vitalnog interesa...