Bitan je kontekst
567

Dok je Novalić u bolnici Vlada FBiH nesmetano radi, kad je bio u pritvoru sve je bilo blokirano

R. D.
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Današnja sjednica Vlade Federacije BiH održana je nesmetano iako je premijer Fadil Novalić na bolničkom liječenju u izolatoriju Podhrastovi. Kad je prije mjesec i po bio u pritvoru, bila je drugačija situacija, sjednica vlade je odgođena, prijetilo se blokadama, a upitna je bila i isplata penzija.

Da je kontekst presudan u političkim dešavanjima, znali smo i ranije, a ovo je posebno ilustrativno u radu Vlade Federacije BiH. Današnja 230. sjednica ovog organa izvršne vlasti u većem bh. entitetu održana je bez smetnji, u odsutnosti premijera koji je na bolničkom liječenju njom je presjedavala njegova zamjenica ministrica finansija Jelka Milićević.

Milićević je dobila premijerovo ovlaštenje i sve 32 tačke dnevnog reda uspješno su apsolvirane, ništa nije dovedeno u pitanje.

I normalno je da je tako, za sve uvijek treba da postoji rezervni scenarij jer građani ne smiju da trpe bez obzira na to kakve otežavajuće okolnosti prijete. Život građana FBiH, osnovni procesi i funkcionisanje institucija ne bi smjeli biti ugroženi u bilo kojem slučaju. Tako se svaki funkcionalan sistem i osmišljava, zakoni pišu, a vlast rukovodi. Tako bi trebalo da bude i kod nas.

Milićević presjedava današnjom sjednicom
Milićević presjedava današnjom sjednicom

Ipak, ne tako davno, jedna sjednica Vlade Federacije BiH je otkazana, a zbog odvojenosti premijera od svog kabineta svi procesi u Federaciji BiH bili su dovedeni u pitanje. Fadil Novalić je 28. maja zbog umiješanosti u aferu "Respiratori" bio priveden, sjednica je otkazana jer ministrica Milićević nije željela da presjedava, iako je, kako su kazali premijerovi saradnici, imala njegovu usmenu punomoć.

Tadašnji status Novalića, prema riječima ministra Edina Ramića, "na neki način je doveo u pitanje funkcionisanje kompletne Vlade FBiH".

"Mi ćemo vrlo brzo imati situaciju da bilo koji naš transfer, bilo šta što je uneseno u budžet, obaveza prema dobavljačima, izvođačima radova, korisnicima invalidnina ne može biti isplaćena bez potpisa premijera i ministrice finansija i misim da je to još jedan od argumenata što ga nije trebalo privoditi", elaborirao je tada Ramić.

Odsustvo premijera tako se sticajem okolnosti i političkog konteksta različito tretira.