Rok do 12:55 sati
361

Dok borci najavljuju blokadu ulica zbog neusvajanja zakona, u Parlamentu FBiH muk

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Bivši borci Armije RBiH i HVO-a, koji traže datum zakazivanja sjednica oba doma Parlamenta FBiH i usvajanje zakona o pravima demobilisanih boraca, ili makar datum sjednice Komisije za usaglašavanje detalja spomenutog zakona, za danas su najavili blokadu ulica u FBiH ukoliko ne bude reakcije iz Parlamenta.

Rok koji su bivši borci ostavili parlamentarcima je danas do 12:55 sati. Grupa bivših boraca je već od jutros u zgradi Parlamenta FBiH gdje čekaju povratnu informaciju. Međutim, kod nadležnih muk. Niko se od rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH od petka ne oglašava o tom pitanju.

Kontaktirali smo predsjedavajućeg Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona o pravima demobilisanih boraca Jasenka Tufekčića, ali nije odgovarao na naše pozive.

Zastupnik SDP-a Elvir Karajbić za Klix.ba je kazao da Tufekčić kao predsjedavajući Komisije ima potpunu odgovornost za tekst koji je usaglašavan na sjednici komisije.

"Predstavnici tri vladajuće stranke imaju većinu u oba doma Parlamenta FBiH i u svim radnim tijelima i komisijama. Ukoliko ima nekih neusaglašenih amandmana potrebno je sazvati sjednicu zajedničke komisije što prije, a potom i sjednice oba doma. Potrebno je usvojiti zakon koji će biti provodiv. Potrebno je da budu jasno iskazani ekonomski efekti zakona, broj korisnika boračkog dodatka, kako bi se zakon mogao usvojiti. Predstavnici boraca su bili samo prisutni tu, a članovi komisije su usaglašavali tekst. Tufekčić je najodgovorniji za sami tekst", kazao nam je Karajbić.

On je dodao da nema nikakve informacije o tome šta se dešava u Parlamentu FBiH, odnosno da li postoji šansa da danas bude zakazana sjednica ili zasjedanje komisije.

"Nemam nikakve informacije o dešavanjima u Parlamentu FBiH. Svi u Parlamentu trebaju biti odgovorni i napraviti tekst koji će biti provodiv u praksi, gdje će borci ostvariti svoja prava. Treba donijeti ustavan zakon koji niko naknadno neće moći osporavati, ali plašim se da neko želi da se usvoji neprovodiov zakon", zaključio je Karajbić.