Za dobrobit pasa
82

Dogst Trust pokrenuo inicijativu da se omogući izvođenje pasa nakon policijskog sata u cijeloj BiH

Sponzorirani članak
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH koje je zbog društvene odgovornosti vezane za prevenciju širenja COVID-19 moralo do daljnjeg suspendovati svoje programe na terenu, aktivno i kontinuirano radi na pružanju podrške vlasnicima pasa i zajednici u specifičnim okolnostima u kojima se nalazimo.

Shodno tome, jučer ujutro je pokrenuta inicijativa vezana za izdavanje službenog odobrenja nadležne institucije da vlasnici pasa mogu svoje ljubimce izvoditi i nakon policijskog sata, poštujući sva naložena pravila društvene distance i higijene.

U FBiH, Federalna uprava civilne zaštite, tj. njen Štab, nadležan je da donese naredbu, te da je distribuira svim MUP-ovima kako bi oni onda izdali saopštenja. U Republici Srpskoj je nadležan Krizni štab.

Tokom komunikacije sa FUCZ FBiH nismo uspjeli od njih dobiti informaciju kada će službeno poslati naredbu MUP-ovima, te stoga danas nastavljamo s komunikacijom i pozdravljamo inicijativu u ovom pravcu koju je pokrenuo i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Nihad Fejzić.

U Republici Srpskoj smo putem partnera stupili u kontakt i pokrenuli ovu inicijativu kod Kriznog štaba, te očekujemo da će se na nivou cijele zemlje ovo pitanje i službeno vrlo brzo riješiti.

Molimo vas da pratite i naše kanale gdje za vas svakodnevno spremamo razne korisne sadržaje. Odgovaramo na svaki upit i osiguravamo direktne video ili telefonske savjete od strane naših instruktora za obuku pasa, te članova tima – veterinara.

Dodatno, pratimo sve inicijative i razvoj događaja kako bismo udruženim snagama olakšali vlasnicima pasa i zajednici dane društvene izolacije i zdravstvene krize.

Dogst Trust možete pratiti putem web stranice, Facebooka i Instagrama.