|

Dogs Trust: Zaustaviti novo eskaliranje problema pasa lutalica u Sarajevu

Dogs Trust: Zaustaviti novo eskaliranje problema pasa lutalica u Sarajevu
13
F
FENA
3.10.2019. u 11:35
44
komentara
13

dijeljenja
Dogs Trust: Zaustaviti novo eskaliranje problema pasa lutalica u Sarajevu Foto: N. G./Klix.ba
Nastavak ranijeg trenda kada se Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja provodio sporadično ili nikako, pa se čak i kršio, kao i smanjenje kapaciteta Dogs Trust kampanja masovne sterilizacije napuštenih pasa zbog širenja podrške na druge dijelove BiH, može rezultirati vrlo brzim vraćanjem problema u Sarajevo.
To nagovještava nedavno saopćenje kantonalne Hitne pomoći o porastu broja ugriza pasa, upozoravaju iz Dogs Trusta.

Ističu da bi ponavljanje i ponovna eskalacija problema do čega lako može doći bez sistemskog pristupa, također poništilo i postignute rezultate te velike napore i ulaganja koje je Fondacija Dogs Trust pružila u Kantonu Sarajevo kroz svoju značajnu podršku tokom prethodnih sedam godina.

"Uspostavljanje i dosljedno provođenje svih mjera zakonskog, humanog Sistema za upravljanje populacijom pasa je jedino što može dovesti do trajnog rješavanja problema napuštenih pasa i spriječiti da problem ponovo eskalira", kazali su.

Dogs Trust u BiH već punih sedam godina u Kantonu Sarajevo provodi svoje vrijedne programe dizajnirane tako da podupru zakonsko, humano i efikasno rješavanje problema napuštenih pasa koji je prema UNDP-vom istraživanju još 2012. godine proglašen prvorazrednim sigurnosnim problemom za lokalnu zajednicu.

Tako su kampanje masovne sterilizacije napuštenih pasa i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa koje finansira Dogs Trust u glavnom gradu do prošle godine provođene kontinuirano, što je spriječilo da na stotine hiljada novih pasa završi na ulicama.

"Naše brojanje pasa prošle godine pokazalo da je u Sarajevu 2018. godine bilo 80 posto manje napuštenih pasa u odnosu na 2012. godinu, a ovakav rezultat je prema stručnjacima za upravljanje populacijom pasa idealan za trajnu stabilizaciju populacije i jedini put ka trajnom rješenju, ali samo ako se Sistem uspostavi i počne dosljedno provoditi", istakli su.

Dodali su da je zbog postignutih rezultata, obim kampanja ove godine smanjen na tzv. održavanje četiri kampanje godišnje u trajanju od po mjesec dana, dok su dostupna sredstva iskorištena za podršku Fondacije drugim dijelovima zemlje kojima je pomoć također potrebna.

Podsjetili su da Hitna pomoć KS u svom saopćenju navodi da je u prvih sedam mjeseci 2019. godine u Kantonu Sarajevo zabilježeno 239 ugriza pasa, što je, prema ovom izvoru, za 7,65 posto više u odnosu na prošlu godinu. U istom saopćenju se navodi da je od 2014. do ove godine broj ugriza pasa bio u kontinuiranom padu, ali da najnoviji podaci indiciraju da bi ove godine, po prvi put od 2014. godine, broj ugriza pasa mogao biti u porastu.

Napominju da saopćenje Hitne pomoći ne navodi o kojim se psima radilo, tj, koliko je zabilježenih ugriza bilo od pasa na ulici, a koliko od vlasničkih pasa, ali da je po njihovim saznanjima broj ugriza vlasničkih pasa općenito uvijek veći.

"Neodgovorno vlasništvo pasa i neprovođenje zakonskih mjera je korijen problema napuštenih psa, a neodgovorno držanje pasa kao i nepoznavanje prirode, potreba pasa, kao i principa sigurnosti u kontaktu sa psima te u blizini pasa, mogu rezultirati u incidentima i sa vlasničkim psima", poručili su.

Upravo zato, dodali su, Dogs Trust veliki dio svoje podrške fokusira na edukaciju i prevenciju, što bi u kombinaciji sa masovnom sterilizacijom, te sankcioniranjem i provođenjem drugih mjera iz Zakona od strane odgovornih vlasti, moglo problem vrlo brzo stabilizirati, a dosljednim provođenjem Sistema, sigurno i trajno i relativno brzo riješiti tako da psi više ne žive na ulicama.

"Fondacija Dogs Trust je opredijeljena da podrži isključivo transparentno i dosljedno provođenje progresivnog, humanog i efikasnog državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kako kroz svoje vrijedne programe, tako i na druge načine koje joj dostupna sredstva budu dozvoljavala", naglasili su.

Uvjereni su da bi samo sistemsko i humano zakonsko rješenje zasigurno značajno unaprijedilo dobrobit zajednice, ali i dobrobit pasa, te spriječilo rizike koje psi bez adekvatne brige čovjeka mogu predstavljati zajednici, a ovoj korisnoj i plemenitoj životinji vratilo titulu najboljeg čovjekovog prijatelja koja joj s razlogom pripada od davnina, saopćeno je iz Dogs Trusta.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...