BiH
61

Dogs Trust poziva na istragu i sankcioniranje počinilaca trovanja pasa u Zenici

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini osuđuje brutalan čin trovanja pasa u Zenici i poziva odgovorne institucije da počinitelje identificiraju i sankcioniraju u skladu sa zakonom. Osim što je necivilizacijski i nehumano, ubijanje i zlostavljanje životinja je i krivično djelo u BiH, navode iz Dogs Trusta BiH.

Iz Fondacije ističu da je ovaj neljudski čin predstavlja i direktno ugrožavanje cijele zajednice jer upotreba otrova na javnim površinama ugrožava i građane, posebno djecu.

"Ovakva nedjela, i posebno njihovo eventualno nesankcioniranje, ohrabruju praksu kršenja zakona ove zemlje, kao i moralnih normi, što može voditi 'preuzimanju stvari u svoje ruke' i kada je riječ o svim drugim problemima u društvu.

Saznajemo smo da su predstavnici nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) već izašli na teren, te da je već obavješteno i nadležno tužilaštvo, što je ohrabrujuće. Predstavništvo Fondacije u BiH već petu godinu poziva odgovorne vlasti širom zemlje da dosljedno implementiraju državni zakon, pružajući im pri tom značajnu savjetodavnu, tehničku ali i finansijsku podršku. Uprkos postignutim rezultatima u okviru ove podrške, bez jake i odlučne inicijative lokalnih vlasti, ova pomoć ne može biti potpuno iskorištena, niti problem može biti riješen.

Predstavništvo apelira na sve odgovorne institucije da istragu o ovom zločinu provedu do kraja i da javnost obavijeste o rezultatima, kao i da se maksimalno angažira na provedbi Zakona i uspostavi sistema za upravljanje populacijom pasa kako psi ne bi ni živjeli na ulicama već jedino sa svojim odgovornim vlasnicima", navodi se u saopćenju Dogs Trust BiH.

Podsjećamo da su u zeničkom naselju Blatuša građani sinoć na ulici našli tri mrtva psa, a sumnja se da je izvršeno masovno trovanje.