Dogs trust: Neodgovorno vlasništvo izvor uličnih pasa u BiH

F
FENA
24.1.2015. u 13:23
60
102
Dogs trust: Neodgovorno vlasništvo izvor uličnih pasa u BiH
60
1/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
8/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
9/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
10/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
11/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
12/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
13/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
14/14 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Fondacija Dogs trust organizirala je danas u Sarajevu edukativno-zabavni događaj kojim je ukazala na odgovorno vlasništvo pasa.
Šef Fondacije Anel Bećirović naglasio je ključnu važnost odgovornog vlasništva pasa, posebno u kontekstu cjelovitog i održivog rješenja problema uličnih pasa.

"Poznato je da je neodgovorno vlasništvo glavni izvor uličnih pasa u BiH, što je u kombinaciji sa slabo provedbom zakona dovelo do znatne eskalacije problema", istakao je.

Smatra da su najvažniji principi odgovornog vlasništva sterilizacija pasa, mikročipovanje i neostavljanje pasa na ulici.

Također je najavio da će Fondacija u 2015. godini sterilizirati i pregledati 80 posto ukupne populacije pasa u Sarajevu, čime će se približiti konačnom cilju, a to su ulice bez pasa-lutalica.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović kazao je da problem pasa-lutalica nije prisutan samo u KS-u već i u cijeloj državi.

"Kvalitetno sarađujemo i imamo niz sistemskih mjera, ali ti efekti još nisu evidentni na ulicama KS-a. Međutim, siguran sam da će se u februaru osjetiti razlika u pozitivnom smislu", zaključio je.

Fondacija je također donirala i dvije korpe za pseći otpad koje su postavljene u parku na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović i Vilsonovom šetalištu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (102)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: