BiH
60

Dogs trust: Neodgovorno vlasništvo izvor uličnih pasa u BiH

FENA
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Fondacija Dogs trust organizirala je danas u Sarajevu edukativno-zabavni događaj kojim je ukazala na odgovorno vlasništvo pasa.

Šef Fondacije Anel Bećirović naglasio je ključnu važnost odgovornog vlasništva pasa, posebno u kontekstu cjelovitog i održivog rješenja problema uličnih pasa.

"Poznato je da je neodgovorno vlasništvo glavni izvor uličnih pasa u BiH, što je u kombinaciji sa slabo provedbom zakona dovelo do znatne eskalacije problema", istakao je.

Smatra da su najvažniji principi odgovornog vlasništva sterilizacija pasa, mikročipovanje i neostavljanje pasa na ulici.

Također je najavio da će Fondacija u 2015. godini sterilizirati i pregledati 80 posto ukupne populacije pasa u Sarajevu, čime će se približiti konačnom cilju, a to su ulice bez pasa-lutalica.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović kazao je da problem pasa-lutalica nije prisutan samo u KS-u već i u cijeloj državi.

"Kvalitetno sarađujemo i imamo niz sistemskih mjera, ali ti efekti još nisu evidentni na ulicama KS-a. Međutim, siguran sam da će se u februaru osjetiti razlika u pozitivnom smislu", zaključio je.

Fondacija je također donirala i dvije korpe za pseći otpad koje su postavljene u parku na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović i Vilsonovom šetalištu.