{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovoreno formiranje koordinacijskog tijela za razmatranje cijena životnih namirnica

S
15.2.2008. u 16:59
0
0
Dogovoreno formiranje koordinacijskog tijela za razmatranje cijena životnih namirnica
0
Dogovoreno formiranje koordinacijskog tijela za razmatranje cijena životnih namirnica
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar trgovine Desnica Radivojević razgovarali su danas u Sarajevu s proizvođačima mlijeka i ulja, veletrgovcima, čelnicima Udruge poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, te predstavnicima udruga potrošača o stanju u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu osnovnih živežnih namirnica, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.
Sastanak, kojem su prisustvovali i predstavnici federalnih ministarstava rada i socijalne politike, odnosno poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te direktori Federalne uprave za inspekcijske poslove i Federalnih robnih rezervi, rezultirao je dogovorom o osnivanju stalnog koordinacijskog tijela koje će, najmanje jednom u mjesec dana, razmatrati cijene osnovnih živežnih namirnica, te njihove proizvodnje, potrošnje i uvoza.

Tijelo će sačinjavati predstavnici mlinsko-pekarske industrije, mljekara, uljara, Sindikata, potrošača, poslodavaca, te dva resorna federalna ministarstva (trgovina i poljoprivreda).

Proizvođači, prerađivači i trgovci su pozvani da Federalno ministarstvo trgovine izvijeste, najamnje deset dana unaprijed, o povećanju cijena, kako bi koordinacijsko tijelo o tome zauzelo stajalište i tražilo odgovarajuća rješenja. Također je dogovoreno kako će Federalna vlada i kordinacijsko tijelo sačiniti i prema Vijeću ministara BiH uputiti prijedlog mjera koje se odnose na stope PDV-a, prelevmane, te stimulaciju i zaštitu domaće proizvodnje. Na sastanku je zatraženo da inspekcijske službe češće kontroliraju drže li se trgovci propisane marže od najviše osam posto na osnovne živežne namirnice.

Ono što Federalna vlada, u okviru svojih nadležnosti, može učiniti jeste poticanje poljoprivredne proizvodnje, za što je u ovogodišnjem proračunu planirano 52,5 milijuna KM, te intervenira na tržištu posredstvom Robnih rezervi.

Uz to, prema riječima premijera Brankovića, Vlada može biti spona između proizvodnje i trgovine, s jedne, te kantonalnih vlada i državnih institucija, na drugoj strani. Sudionici današnjeg susreta informirani su o procesu donošenja zakona iz oblasti kontrole cijena i robnih rezervi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: