{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovoreni detalji o imovini, Brčkom i Ustavu

F
26.1.2009. u 16:37
0
34
Dogovoreni detalji o imovini, Brčkom i Ustavu
0
Dogovoreni detalji o imovini, Brčkom i Ustavu
Foto: Nezavisne
Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović dogovorili su danas na sastanku u Banjoj Luci zajedničku izjavu o Ustavu BiH, amandaman na Ustav BiH za rješavanje pravnog statusa Brčko Distrikta BiH te način rješavanja državne imovine.
Nakon sastanka rečeno je da su dogovorena osnovna načela funkcioniranja BiH, a konkretne prijedloge ustavnih rješenja predsjednici triju stranaka međusobno će razmijeniti do narednog sastanka u Mostaru između 20. i 25. februara, čiji će domaćin biti predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

U zajedničkoj izjavi se kaže da je BiH decentralizirana država, organizirana na tri razine vlasti. Srednja razina vlasti je sastavljena od četiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka utemeljena na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Na novom sastanku lideri stranaka razmotrit će i pitanje dvojnog državljanstva za sve građane BiH.

U zajedničkoj izjavi o Ustavu BiH trojica lidera također navode da je BiH suverena država u međunarodno priznatim granicama te da je demokratska, socijalna i sekularna država utemeljena na vladavini prava i načela dobre vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Amandaman na Ustav BiH za rješavanje pravnog statusa Brčko Distrikta BiH glasi: “Brčko Distrikt BiH postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnosti institucija BiH, čija je teritorija u zajedničkoj svojini (kondominij) entiteta te da je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama i propisima s ovlaštenjima i statusom iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog”.

U amandmanu se dalje kaže da se“odnos između Brčko Distrikta BiH i institucija entiteta može urediti zakonom” te nastavlja da je "Ustavni sud BiH nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta koji se može javiti između jednog ili svih entiteta i Brčko Distrikta BiH".

Svaki takav spor, kaže se dalje, jedino može pokrenuti većina poslanika Skupštine Brčko Distrikta BiH koja uključuje najmanje jednu trećinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda, kaže se na kraju dogovorenog amandmana.

Kada je u pitanju imovina koja je predmet Zakona o državnoj imovini BiH, lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a su zaključili da je to imovina BiH koja će se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona podijeliti između institucija BiH, entiteta, kantona, Brčko Distrikta BiH i općina.

Imovina će se knjižiti na osnovu ovog zakona i sporazuma, a lideri stranaka traže da Komisija za izradu zakona i Vijeće ministara BiH u narednih sedam dana predlože Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona bez odgađanja.

Također, na sastanku su trojica stranačkih lidera zaključila i da se radi rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba zatraži od Vijeća ministara BiH da iznađe mogućnost dobijanja povoljnog kredita od 500 miliona KM, koji će se implementirati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva putem državne Komisije za izbjeglice BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: