{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovorene promjene Ustava Bosne i Hercegovine

F
19.3.2006. u 09:31
0
0
Dogovorene promjene Ustava Bosne i Hercegovine
0
Dogovorene promjene Ustava Bosne i Hercegovine
Razgovori lidera sedam bh. političkih stranaka - SDA, HDZ-a, SDS-a, SDP-a, SNSD-a, PDP-a i HNZ-a rezultirali su dogovorom o promjenama Ustava Bosne i Hercegovine.
Stranke su danas usaglasile i jedino preostalo pitanje koje se odnosilo na način izbora kandidata za bh. predsjedništvo.

Rješenje do kojeg se došlo podrazumijeva da su svi direktno izabrani zastupnici u Parlamentu BiH ujedno i kandidati za članove Predsjedništva BiH (predsjednika i dva potpredsjednika).

Dvadeset posto zastupnika/delegata iz Doma naroda ili deset posto zastupnika Zastupničkog doma mogu kandidirati po jednog člana. Kako su sudionici susreta istaknuli u izjavama nakon okončanja razgovora, procedurom je predviđeno da se u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, odnosno kroz klubove konstitutivnih naroda, većinom glasova biraju tri člana Predsjedništva BiH. Tako se formira zajednička lista koja ide na potvrdu u Zastupnički dom. U skladu s dogovorom, tročlano Predsjedništvo BiH u svom sastavu morat će imati najmanje po jednog člana iz oba bh. entiteta, odnosno po jednog iz sva tri konstitutivna naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: