Općina Novo Sarajevo
28

Dogovorena sanacija zgrade ambulante na Pofalićima

Klix.ba
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj i direktor firme "Eko gradnja" Alen Mujezinović 7. juna ove godine potpisali su Ugovor za izvođenje radova na sanaciji zgrade ambulante Pofalići.

Navedeni radovi podrazumijevaju zamjenu postojećeg krovnog pokrivača, bravarije, bojenje fasade te izgradnju rampe koja će omogućiti pristup ambulanti osobama sa umanjenim tjelesnim sposobnostima.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako se radi o jednom od najzapuštenijih zdravstvenih objekata na području općine, a čije zdravstvene usluge koristi više od 6 200 korisnika.

"Pored sanacije objekta ambulante Pofalići, Općina Novo Sarajevo je ranije izvršila i sanaciju dijela objekta ambulante porodične medicine u ulici Kalesijska, te ambulante na Vracama, a u toku su i završni radovi na vanjskom uređenju u okviru projekta izgradnje objekta ambulante i mjesne zajednice Hrasno brdo", istakao je načelnik Koldžo.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj zahvalila se Općini Novo Sarajevo i Općinskom vijeću na tome što imaju razumijevanja i realiziraju projekte iz oblasti zdravstva, najavivši jedan zajednički projekat rekonstrukcije devastiranog objekta vrtića na Grbavici u kojem bi trebao biti smješten vrtić i dijelom Centar za fizikalnu terapiju. U ovaj projekat se trebaju uključiti i ostale nadležne institucije i ministarstva.

Ambulanta u Pofalićima neće prestajati sa radom u toku izvođenja radova na rekonstrukciji objekta izjavila je direktorica Doma zdravlja "Omer Maslić" Zumreta Bihorac, tako da pacijenti zdravstvene usluge neće morati koristiti u drugim novosarajevskim ambulantama.

Projekat sanacije zgrade ambulante Pofalići sufinansira Općina Novo Sarajevo sa 30.000 KM i Ministarstvo zdravstva KS sa 35.000 KM. Vrijednost ugovorenih radova je oko 46.500 KM, a preostali dio obezbijeđenih novčanih sredstava utrošit će se na vanjsko uređenje i parking ispred ambulante.