BiH
0

Dogovorena reforma policije u BiH

Sarajevo-x.com
Kasno sinoć u Jablanici potpisan je dogovor o reformi policije u BiH te su napravljeni nacrti novog Ustava. Bosna i Hercegovina će imati sređenu policiju, novi Ustav, a sasvim iznenada usaglašen je i tekst nove himne.

Čudna odluka Evropske unije dobro je uzdrmala temelje naše zemlje. Naime, nakon što je kasno u petak odlučeno da se zaustavi isporuka svih luksuznih vozila za zemlje koje nemaju potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (uključujući Audi i VW), reforma policije dogovorena je i potpisana u najkraćem mogućem roku.

Svjesni kakve posljedice ovakva odluka može imati na vozne parkove ministarstava širom BiH, u subotu navečer sastali su se članovi Predsjedništva BiH, Vijeće ministara kao i stranački lideri kako bi napokon pokušali dogovoriti reformu policije.

Zbog kratkog roka za pripremanje sastanka, jedini objekat koji je mogao ugostiti toliko ljudi u kratkom vremenu jeste restoran "Kod Gojka" u Jablanici. Nakon što nije bilo nikakvih protivljenja od strane učesnika, dobra volja bh. lidera da se promijeni nešto bila je više nego očita.

Christian Schwarz-Schilling nije mogao u tako kratkom roku da se pripremi i stigne do Jablanice, pa je bio na speakerfonu i diktirao promjene i svako malo pitao: "Pričamo o ovome već godinama, pa zar niko nije zapamtio šta želimo da promijenite".

Ovakva pitanja ostala su bez odgovora jer se baš u tom trenutku služilo prvo pečenje i kupus salata.

Čim je stenografkinja završila sa pisanjem reforme, bh. lideri su bili spremni za potpisivanje. Ipak upozoreni da bi masne mrlje na papiru mogle izgledati neozbiljno, odgodili su potpisivanje za pola sata. U neobaveznom ćaskanju proveli su naredih pola sata kad im je sinuo tekst himne koji je bio prihvatljiv za sve. No kako taj tekst mora proći usaglašavanje kod stručnjaka kako bi bio prihvatljiv za sve konstitutivne narode, nije objavljen javnosti.

Donijeli su još jednu odluku, koja zasigurno neće proći glasanje u parlamentu. Nakon što je u restoranu zasvirao novi singl Alme Čardžić, predloženo je da svaki zastupnik koji se kandiduje za neki od domova parlamenta prođe prijemni ispit. Tada su im sinule i ustavne promjene. Entitetsko glasanje je ukinuto, a svi koji se kandiduju za izvršnu i zakonodavnu vlast moraće položiti ispit iz poznavanja BiH, opšteg znanja i stručne ispite za oblasti u kojima se smatraju stručnjacima.

Ovaj uspješan sastanak završen je rano ujutro. Zvanične izjave očekujemo u kasnim popodnevnim satima. Postoji šansa da se neki od predstavnika vlasti neće sjećati ni pola ovih potpisanih stvari, no oficijelni stenograf i Haris Silajdžić nisu pili alkohol, tako da su svjedoci tu, a potpisi će biti neoborivi.

Da nije smiješno bilo bi tužno. Pošto nije smiješno, samo je tužno. /B.L.