BiH
54

Dogovorena parlamentarna većina u Foči, SDA mjesto predsjednika Skupštine i pozicije u izvršnoj vlasti

Piše: E. A.
Izet Spahić
Izet Spahić
Novu skupštinsku većinu u Opštini Foča činit će predstavnici SNSD-a, Socijalističke partije, DNS-a, i SDA, što je 14 od ukupno 25 odbornika koji čine sastav Skupštine opštine Foča.

Nakon završenih pregovora predstavnici četiri stranke potpisali su i sporazum o formiranju parlamentarne većine i raspodjeli pozicija u izvršnoj vlasti potvrdio je za Klix.ba Izet Spahić, predsjednik OO SDA Foča.

Upravo je SDA sa dva osvojena odbornička mandata na proteklim oktobarskim izborima bila prevaga za formiranje nove parlamentarne većine. Spahić ističe da je prema sporazumu koalicionih partnera mjesto predsjednika Skupštine Opštine pripalo SDA, a prilikom raspodjele pozicija u izvršnoj vlasti SDA je dodijeljena pozicija načelnika Odjeljenja za urbanizam i načelnika Odjeljenja za civilnu zaštitu.

Spahić ističe kako su pregovori o formiranju skupštinske većine sa strankama koje su okupljene oko načelnika Opštine Foča Radisava Mašića iz SNSD-a počeli nakon izbora.

"Opredijelili smo se za dogovor sa strankama koje su okupljene oko načelnika, a osim toga svaka od njih je imala bolji rezultat u odnosu na prethodne izbore, kao i SDA. Bilo je razmišljanja i o drugačijem ishodu i dogovoru sa drugim strankama ali onda ne bismo imali načelnika na svojoj strani. Mislim da bi to bilo nekorektno i prema građanima", izjavio je Spahić.