BiH
2

Dogovorena obnova plovnog puta Save i luke u Brčkom

Piše: J. H.
Ministar Hadžić sa ministrima Bijedićem i Čubrilovićem te predstavnikom Brčko distrikta Nukovićem (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar Hadžić sa ministrima Bijedićem i Čubrilovićem te predstavnikom Brčko distrikta Nukovićem (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić održao je sastanak s ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem, ministrom prometa i komunikacija FBiH Enverom Bijedićem i šefom Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Mustafom Nukovićem, povodom realizacije Projekta obnove i rehabilitacije plovnog puta rijeke Save.

Nakon više od pet godina dogovora državnih i entitetskih institucija te Brčko distrikta, dogovorena je implementacija jednog od najvažnijih privrednih projekata u BiH, obnova plovnog puta rijeke Save, uključujući i projekt rekonstrukcije luke u Brčkom.

"Svetska banka ponudila je kredit za obnovu i rehabilitaciju plovnog puta i luke u Brčkom u iznosu od 30 miliona dolara. Donijeli smo nekoliko zaključaka koje će provoditi nadležni entitetski ministri i vlade, a to je da troškovi raspodjele ovog kreditnog aranžmana budu takvi da proporcionalno prate riječne kilometre obale Save u BiH, odnosno entietima", kazao je Hadžić.

On je dodao da će povrat sredstava Svjetskoj banci ići po istom principu.

"Brčko preuzima obaveze u iznosu od 8,5 miliona dolara, a preostala sredstva u iznosu od 21,5 miliona preuzimaju vlade FBiH i RS", dodao je ministar komunikacija i prometa BiH.

U narednom periodu bit će formirani stručni timovi za implementaciju projekta.

Hadžić je dodao da 209 kilometara plovnog puta rijeke Save pripada bh. entitetu RS, FBiH ima 107 kilometara, a Brčko distrikt 28.