|

Dogovorena gradnja nove zgrade Općinskog suda u Tuzli

Dogovorena gradnja nove zgrade Općinskog suda u Tuzli
1
F
FENA
11.12.2015. u 13:52
4
komentara
1

dijeljenja
Dogovorena gradnja nove zgrade Općinskog suda u Tuzli
Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Tuzli, bila je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona s predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Općinskog suda u Tuzli, te direktorom sudske administracije Norveške.
Izgradnja zgrade Općinskog suda u Tuzli jedan je od značajnijih ciljeva VSTV-a BiH kada je u pitanju unaprijeđenje efikasnosti rada sudova. Procijenjeni troškovi izgradnje zgrade iznose oko 2,8 miliona eura, a glavni finansijer je Evropska unija.

"Radi se o veoma važnom projektu kojem će Vlada TK-a dati svu potrebnu podršku i biti partner u realizaciji", izjavio je premijer Kantona Bego Gutić navodeći da je i pored teške situacije u Budžetu, Vlada u nacrtu Budžeta za 2016. godinu planirala značajna sredstva uložiti u oblast pravosuđa.

Kako je rečeno na današnjem sastanku, radi se o rušenju trenutnog objekta "Doma armije" i izgradnju potpuno novog objekta koji će zadovoljavati sve evropske standarde. Izgradnjom novog objekta, za koji se kaže da će biti najljepša pravosudna institucija u BiH, dugoročno će se riješiti sve prostorne potrebe Općinskog suda u Tuzli.

Podršku ovom projektu dala je i Vlada Kraljevine Norveške, a direktor sudske administracije Norveške Sven Mariusurke istakao je da je Tuzla veoma bitan grad u Bosni i Hercegovini i da Vlada treba imati i veće ambicije da se renoviraju svi objekti pravosudnih institucija".

Rok za izradu projektne dokumentacije je juni 2016. godine, a zbog trajanja pripremnih procedura Evropske unije, početak konkretnih radova na terenu očekuje se početkom 2017.godine, saopćeno je iz Vlade TK.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...