BiH
1

Dogovorena gradnja nove zgrade Općinskog suda u Tuzli

FENA
Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Tuzli, bila je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona s predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Općinskog suda u Tuzli, te direktorom sudske administracije Norveške.

Izgradnja zgrade Općinskog suda u Tuzli jedan je od značajnijih ciljeva VSTV-a BiH kada je u pitanju unaprijeđenje efikasnosti rada sudova. Procijenjeni troškovi izgradnje zgrade iznose oko 2,8 miliona eura, a glavni finansijer je Evropska unija.

"Radi se o veoma važnom projektu kojem će Vlada TK-a dati svu potrebnu podršku i biti partner u realizaciji", izjavio je premijer Kantona Bego Gutić navodeći da je i pored teške situacije u Budžetu, Vlada u nacrtu Budžeta za 2016. godinu planirala značajna sredstva uložiti u oblast pravosuđa.

Kako je rečeno na današnjem sastanku, radi se o rušenju trenutnog objekta "Doma armije" i izgradnju potpuno novog objekta koji će zadovoljavati sve evropske standarde. Izgradnjom novog objekta, za koji se kaže da će biti najljepša pravosudna institucija u BiH, dugoročno će se riješiti sve prostorne potrebe Općinskog suda u Tuzli.

Podršku ovom projektu dala je i Vlada Kraljevine Norveške, a direktor sudske administracije Norveške Sven Mariusurke istakao je da je Tuzla veoma bitan grad u Bosni i Hercegovini i da Vlada treba imati i veće ambicije da se renoviraju svi objekti pravosudnih institucija".

Rok za izradu projektne dokumentacije je juni 2016. godine, a zbog trajanja pripremnih procedura Evropske unije, početak konkretnih radova na terenu očekuje se početkom 2017.godine, saopćeno je iz Vlade TK.