Branković i Dodik
0

Dogovorena deblokada rada "Elektroprenosa BiH"

FENA
Premijeri Federacije BiH Nedžad Branković i RS-a Milorad Dodik dogovorili su danas na vanrednoj skupštini akcionara "Elektroprenos BiH“ deblokadu rada tog zajedničkog bh. preduzeća, detalje o isporuci gasa za BiH te precizirali pojedinosti o izgradnji hidroelektrane "Ugar", koja će biti zajedničko vlasništvo oba entiteta.

Dogovoreno je i da će planiranje investicija biti definirano tehničkim zahtjevima te da će se niveliranje prema odnosu kapitala u kompaniji "Elektroprenos" vršiti svake dvije godine.

Radi deblokade rada kompanije, do izmjene unutrašnjih akata, dogovoreno je da se odluke Upravnog odbora donose konsenzusom. Uz to, definirano je i da se plan zapošljavanja donosi svake godine i da o njemu konačnu odluku daje skupština "Elektroprenosa".

Vođeni su i razgovori o unutrašnjoj organizaciji strukture kompanije, rukovodnim strukturama, izboru nezavisnih članova, operativinim područjima i telekomunikacijama, a resorni ministri zaduženi su da do slijedećeg sastanka pripreme prijedloge za konkretizaciju ovih pitanja.

Federalni premijer i predsjedavajući Skupštine akcionara ove zajedničke bh. kompanije Nedžad Branković je kazao da se ova prva vanredna skupština akcionara „Elektroprenosa“ morala da održi da bi se razmatrali problemi funkcioniranja kompanije i dogovor o principima deblokade rada.

„Nakon ovih proteklih godina dovedeni smo u situaciju da na ovakav način premijeri moraju deblokirati rad kompanije i želim naglasiti naše nezadovoljstvo Upravnim odborom i Upravom kompanije jer u principima i načinu dosadašnjeg rada su blokirali značajna sredstva koja su važna našoj privredi, posebno u vremenu kada nestaje investicija“, naglasio je premijer Branković.

Precizirao je da su iznašli određena rješenja i zadužili ministre da o svim pitanjima o kojima postoje slična stajališta pripreme sve što je potrebno da bi se održala redovna skupština „Elektroprenosa BiH“, a o još nekim detaljima će se još razgovarati.

Federalni premijer je ukazao i da se ne smije dozvoliti da javni novac bude deponovan u bankama, da javne kompanije zarađuju na kamatama, dok s druge strane taj novac nije aktiviran u investicije koje su neophodne domaćoj privredi.

Razgovarano je i o važnim pitanjima koja predstavljaju kokretne mjere za bh. ekonomiju, o načinu servisiranja duga za gas, načinu regulacije cijena derivata i uvođenju akcize od 10 feninga za autoceste i mjere za demotiviranje izvoza drvne sirovine.

Dogovoreno je i da se vrlo brzo održi novi sastanak s predstavnicima poslodavaca da bi se razgovaralo o drugim konkretnim temama da privreda BiH može lakše da prebrodi ekonomsku krizu koja predstoji.

Premijer RS-a Milorad Dodik kazao je i da je RS inicirala današnji sastanak i izrazio zadovoljstvo dogovorenim.

„Želimo da vidimo što više investicija u BiH i da održimo balans koji je vezan za kapital i odnos akcionara“, rekao je Dodik, koji predstavlja akcionare RS-a.

Kada je u pitanju način servisiranja starog duga za ruski gas, kako je konačno otpala varijenta da se stari dug kompenzira za klirinško potraživanje, tako će se po Brankovićevim riječima, na svakih hiljadu kubnih metara isporučenog gasa pet američkih dolara izdvajati za vraćanje duga.

S ovim su stečeni osnovi da se od 1. januara slijedeće godine produži ugovor o isporuci gasa BiH.