BiH
0

Dogovoren ekonomski forum BiH, Hrvatske i Turske u Zagrebu

FENA
Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske su na trilateralnom sastanku u New Yorku, održanom na marginama 65. zasjedanja Opće skupštine UN-a, dogovorili su održavanje ekonomskog foruma u Zagrebu u novembru, objavilo je hrvatsko izaslanstvo.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković u srijedu se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, te sa šefom diplomacije BiH Svenom Alkalajem.

Na sastanku se uglavnom razgovaralo o stanju u BiH i regiji, pri čemu je naglašena važnost predstojećih općih izbora u BiH i izražena nada da će oni pridonijeti daljoj stabilizaciji u zemlji, naveo je glasnogovornik MVPEI-ja u saopćenju objavljenom u četvrtak u New Yorku.

Ministri su raspravljali o mogućnostima saradnje na političkom, ekonomskom i drugim područjima, te istaknuli značaj integracije regije u NATO i Evropsku uniju.

Kao konkretne korake zajedničke saradnje dogovorili su održavanje sastanka političkih direktora u cilju poticanja praktične saradnje. Također je dogovoreno održavanje Ekonomskog foruma u Zagrebu.

Na kraju, data je i podrška jačanju vlasti na lokalnom nivou i zajedničkom radu za opće dobro, te pokretanju pilot-projekta u Mostaru kroz aktivnosti koje bi uključivale obnovu Gradske vijećnice i Muzičke škole.