|

Dogovor vlada Federacije BiH i Republike Srpske

Dogovor vlada Federacije BiH i Republike Srpske
0
F
FENA
6.11.2007. u 14:28
0
komentara
0

dijeljenja
Dogovor vlada Federacije BiH i Republike Srpske
Vlada Federacije BiH i Republike Srpske formirat će zajedničkim sredstvima preduzeće koje će se zvati hidroelektrana „Ugar“, a čiji će kapacitet iznositi i do 40 megavata, to je dogovoreno danas na zajedničkom sastanku dviju vlada na Jahorini koji su predvodili premijeri Milorad Dodik i Nedžad Branković.
Novac uložen u to preduzeće bit će u omjeru 50:50 posto, a gradnja će krenuti nakon što se osigura neophodna dokumentacija.

Dvije vlade su, kako je istaknuo Dodik, danas tokođer dogovorile da se njihovi ministri obavezno sastaju jednom mjesečno, a vlade u punom sastavu imat će sastanak jednom u šest mjeseci. Prvi takav susret trebalo bi da upriliči Vlada Federacije BiH.

Kako je istaknuo Dodik danas je dogovoreno da se zajednički krene i u izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama u dijelu koji se odnosi na žalbe i da se na nivou entiteta rješavaju sporovi do pet miliona KM, a više od toga na nivou države BiH.

Zbog postojećeg Zakona, prema Dodikovim riječima u oba bh. entiteta ostaju neangažirani budžetski iznosi.

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković istaknuo je da se današnji razgovor odnosio na nedavno dogovoreni dokument platforma za akciju te harmoniziranje fiskalnog sistema.

„Dogovorili smo mrežu saradnje između institucija, također, da resorna ministarstva pripreme materijal za koeficijent raspodjele s jedinstvenog računa, a bilo je riječi i o Zakonu o državnoj službi i o Zakonu o imenovanju državnih službenika sve s ciljem da bi funkcioniranje vlasti bilo konkretnije“, rekao je Branković.

Također, dva entitetska ministarstva finansija dogovorili su da razmijene prednacrte budžeta za 2008. godinu i budžetske dokumente do 2010.

Prema Brankovićevim riječima danas su definirani i prioriteti za transport gasa te neki zajednički elementi za razvoj bh. izvoza.

Riječ je bilo i o održivom povratku, a dogovoreno je da se zajednički od Vijeća ministara zatraži sastanak na kome bi bilo razgovarano o ukupnoj budžetskoj politici u državi BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.