BiH
0

Dogovor u Mittal Steel Zenica - bez generalnog štrajka

FENA
Skupština Sindikata Mittal Steel Zenica danas je nakon maratonske sjednice usvojila zaključke kojim se, kako je izjavio Islam Imamović, predsjednik Sidnikata ove kompanije, obustavlja organizacija štrajka.

Sjednici je prisustvovao i federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo, koji je u svom dugačkom izlaganju upoznao delegate Skupštine, s "iscrpljujućim pregovorima vođenima s poslovodstvom Mittal Steel Zenica".

"Pregovori između uprave i sindikata bili su zapali u čorsokak i Vlada je morala intervenirati i uključiti se u odbranu sindikalnih prava. Zbog toga što nije ispunila neke obaveze preuzete prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, Vlada nije mogla da izvrši pritisak kako bi se ispunili vaši zahtjevi. Međutim, odgovorno vam tvrdim da ću se lično angažirati da ispunimo danas usvojene zaključke", izjavio je ministar Hećo, nakon što je zajedno sa predsjednikom Sindikata Mittal Steel Zenica potpisao četiri zaključka.

Sindikat Mittal Steel Zenica prihvatio je ponudu uprave da iznos najniže netto satnice u preduzeću ne može biti manji od 2,25 KM i to za period od 1. augusta 2007. do 31. jula 2008. godine.

Ministar Hećo preuzeo je obavezu po kojoj će Vlada FBiH do kraja godine rješiti radno – pravni status 48 radnika kojima je uprava 31. jula uručila otkaze.

Kako je za Fenu izjavio ministar Vahid Hećo, tokom sutrašnjeg dana sa čelnicima Mittal Steel Zenica trebao bi biti potpisan memorandum koji predviđa realizaciju danas potpisanih zaključaka. Sindikat Mittal Steel Zenica koji je odustao od generalnog štrajka najavljenog za 13. septembar, ranije je u pregovorima tražio povećanje najniže cijene rada sa 2 KM na 2,50 KM, dok je uprava nudila cijenu od 2,18 KM.