{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dogovor o saradnji Sarajeva i Magdeburga

F
11.6.2009. u 11:34
0
1
Dogovor o saradnji Sarajeva i Magdeburga
0
Dogovor o saradnji Sarajeva i Magdeburga
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen boravio je u srijedu u posjeti Magdeburgu u Njemačkoj, gdje je razgovarao s gradonačelnikom i predsjedavajućim Gradskog vijeća Lutzom Trumperom i Rudigerom Hockom, saopćeno je iz Gradske uprave.
Bilo je riječi o energetskoj efikasnosti i upravljanju energijom u gradovima i oblastima u kojima je Magdeburg među vodećim zajednicama u Njemačkoj.

Domaćini su ponudili da Sarajevu prenesu svoju dugogodišnju ekspertizu iz energetske efikasnosti, a, kada za to dođe vrijeme, i proizvodnje čiste energije.

Behmen i Trumper dogovorili su razmjenu na nivou stručnjaka, već u narednim sedmicama, a prva konkretna mjera, kao rezultat ove suradnje, bit će pomoć u uvođenju energetskih standarda u propise koji se odnose na izgradnju.

Na sastanku s predsjedavajućim Rudigerom Hockom, kojem su prisustvovali i šefovi klubova stranaka i koalicija u lokalnom parlamentu - Zeleni, Die Linke, CDU i SPD, razgovaralo se o kulturnoj, obrazovnoj i privrednoj saradnji dvaju gradova.

Magdeburg i Sarajevo pobratimski su gradovi još od 1972. godine te je Hock istaknuo potrebu za intenzivnijom saradnjom.

Dogovoreno je da se po okončanju posjete napravi i potpiše protokol o međusobnoj saradnji dvaju gradova u naredne tri godine, odrede prioriteti i rokovi i dogovore konkretni projekti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: