Privatna praksa
69

Dogovaranje putem Vibera: Pregled na KCUS-u prije zahvata u privatnoj klinici

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Klix.ba došao je u posjed Viber prepiske iz koje se vidi kako doktor Adnan Mušanović, uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dogovara pregled pacijentice na ovoj klinici prije zahvata koji je dogovoren na privatnoj klinici.

Pregled na Kliničkom centru u Sarajevu, a operativni zahvat u privatnoj klinici dogovor je jedne pacijentice (ime poznato redakciji) i doktora Mušanovića. Dakle, preoperativne pripreme se obavljaju u državnoj instituciji, a operacija u privatnoj klinici, što je nedopustiva praksa i zloupotreba javnih resursa.

U Viber prepisci pacijentica informiše Mušanovića da je zakazala zahvat u privatnoj poliklinici čiji je vlasnik jedan od njegovih bivših kolega na KCUS-u, a za koji je potrebno udraditi preoperativni interni pregled.

Mušanović dalje piše pacijentici da je potrebno da uradi laboratorijske nalaze kako bi pregled obavio već u ovoj sedmici.

Riječ je o porukama od ponedjeljka (21. august), a pregled je zakazan za 25. august uprkos tome što nije riječ o ozbiljnijem operativnom zahvatu (informacije poznate redakciji).

Iako je upoznat o činjenici da se radi o pregledu prije operativnog zahvata koji treba biti urađen u privatnoj poliklinici, Mušanović je pregled zakazao na KUM-u "kad god odgovara pacijentici".

Podsjećamo, dr. Adnan Mušanović je bio kandidat za direktora Opće bolnice u Sarajevu 2016. godine kada je bio protukandidat dr. Zlatku Kraviću. Doktora Mušanovića smo pokušali kontaktirati kako bismo dobili objašnjenje, ali nam nije odgovarao na pozive.