BiH
0

Dogodine počinje izgradnja Memorijalnog kompleksa na Žuči

FENA
U Općini Novi Grad Sarajevo potpisan je Sporazum o sufinansiranju izrade Idejnog projekta za izgradnju Memorijalnog kompleksa Žuč.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Faid Hećo i direktor Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida Nurudin Džiho, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

Za izradu idejnog projekta osigurano je 50.000 KM, a finasirat će ga Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo sa 30.000 KM i Općina Novi Grad Sarajevo sa 20.000 KM.

Implementator projekta je Fond memorijala Kantona Sarajevo.

Ideja za izgradnju spomen-obilježja na Žuču stara je više od 15 godina, a Skupština Kantona Sarajevo još prije deset godina je donijela Odluku kojom je plato brda Žuč proglašen zaštićenim područjem radi izgradnje Memorijalnog kompleksa. Međutim, od tada pa do danas na realizaciji ovog projekta nije se puno odmaklo.

"Zadovoljan sam da konačno krećemo u implementaciju ovog veoma značajnog projekta. Općina Novi Grad, 8. juna, na brdu Žuč obilježava Dan odbrane Općine i za nas je vrlo značajno da imamo jednu centralnu lokaciju za obilježavanje Dana odbrane općine. U cilju realizacije ovog projekta Općina je u proteklom periodu otkupila zemljište za potrebe izgradnje centralnog spomen-obilježja, a u budžetu Općine Novi Grad za 2015. godinu planirana su sredstva za početak izgradnje planinarskog doma na Žuči. To će biti prvi od objekata na ulazu u Memorijalni kompleks Žuč, s čijom izgradnjom će se početi u idućoj godini, a u njemu će se nalaziti spomen-soba Druge viteške motorizovane brigade i drugih brigada koje su učestvovale u odbrani brda Žuč", istakao je Efendić.

Kako je naglasio direktor Džuho, Općina Novi Grad je uradila veliku stvar u realizaciji ovog značajnog projekta, otkupila je 35 duluma zemlje na Golom Brdu, čime su se stekli uslovi da se krene u aktivnosti početka realizacije ovog značajnog projekta.

"Vrlo brzo ćemo formirati Komisiju koja će formirati projektni zadatak, nakon čega će biti raspisan javni tender za izradu idejnog projekta. Komisija će potom izabrati tri najbolja idejna rješenja. Nadamo se da će se u ovaj projekat uključiti i općine Novo Sarajevo i Vogošća, jer plato Žuči gravitira na području ove tri općine, te da će nam i one pomoći da naredne godine dobijemo izvedbeni projekat, na osnovu kojeg ćemo znati koliko će nam trebati sredstava da se napokon izgradi Spomenički kompleks brda Žuč", objasnio je Džiho.

Hećo je podsjetio da su dugo godina vođene rasprave o izgradnji spomen-obilježja na platou brda Žuč. Dodao je da građani Sarajeva zaslužuju da imaju spomen-obilježje i prisjećaju se tih sudbonosnih dana kada je Sarajevo bilo pod opsadom.

On je kazao da će predložiti da se u narednom periodu odvoje značajna finansijska sredstva kako bi se ovo spomen-obilježje završilo i kako bi predstavljalo simbol odbrane grada Sarajeva.