BiH
0

Događaji koji su obilježili januar 2011. godine

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Mnogo događaja obilježilo je januar prošle godine. Bosna i Hercegovina je preuzela jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a a Mostar je, nakon gotovo dvije decenije, ponovo postao sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

1.

  • U BiH je od 1. januara povećana posebna akciza na cigarete sa 0,30 na 0,45 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosit će 1,08 KM.

  • Prvih dana januara 2011. Mostar će, nakon gotovo dvije decenije, ponovo postati sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, saopćeno je iz Kancelarije episkopa ove Eparhije Grigorija.

  • Bosna i Hercegovina je danas preuzela jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a.

Ovo predsjedavanje je uslijedilo godinu dana nakon što je naša zemlja postala nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a.

Izgradnja mira, odnosno izgradnja institucija kao dio procesa izgradnje mira, tema je koju će tokom predsjedavanja razmatrati Vijeće sigurnosti UN-a pod predsjedavanjem BiH. Ovu temu za debatu u Vijeću sigurnosti UN-a utvrdilo je Predsjedništvo BiH na prvoj redovnoj sjednici u novom sazivu.

Bit će to izvrsna prilika, ali i izazov za BiH da se profilira na svjetskoj sceni i da značajan doprinos međunarodnim naporima u rješavanju trenutnih globalnih izazova.

  • U BiH će od danas biti ukinute carinske stope određenih vrsta proizvoda porijeklom iz Evropske unije.

U skladu s postepenom primjenom Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, ukidaju se carine za dizel gorivo, bezolovni benzin s oktanskim brojem 95, određene vrste tekstilnih prizvoda, određene predmete građevinske i metalne industrije, te na sportske rekvizite porijeklom iz EU. Ukidaju se carine i za određene mlječne i mesne proizvode, voća i povrća.

2. U skladu sa odlukama Zajedničkog odbora CEFTA-e, Bosna i Hercegovina u 2011. godini predsjedava CEFTA Pododborom za tehničke i necarinske barijere u trgovini.

„To predsjedavanje je posebno značajno za Bosnu i Hercegovinu, te je u tu svrhu pripremljen vrlo ambiciozan plan rada“, izjavio je Feni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

3.

  • Pravobranilaštvu Republike Srpske stiglo je oko 400 tužbi građana Tuzle za naplatu nematerijalne ratne štete, a kao osnov uzeta je presuda generalu bivše Vojske RS-a Novaku Đukiću u slučaju “Tuzlanska kapija”.

4.

  • Nakon što je u Službenom glasniku entiteta Republika Srpska objavljen Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić pokrenuo je postupak kod Ustavnog suda BiH sa zahtjevom za njegovo poništenje.

U saopćenju za javnost Kabineta dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH pojašnjeno je da insistiranje Narodne skupštine RS-a na ovom zakonu predstavlja uporno i grubo kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od vlasti entiteta RS.

  • Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izbor premijera i nove Vlade RS-a jer se nije poštovalo pravo zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Predsjednik Bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović kazao je da nije ispoštovana ustavna struktrura RS-a, kojom je to pitanje i propisano.

5.

  • Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko danas je izdao nalog kojim se obustavlja primjena Zakona RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz OHR-a.

Uzimajući u obzir da će unutar BiH doći do barem jednog osporavanja ustavnosti Zakona o državnoj imovini RS pred Ustavnim sudom BiH, nalog visokog predstavnika će osigurati da ne dođe do kompliciranja situacije na terenu provođenjem ovog zakona prije nego što Ustavni sud BiH ispita ovaj slučaj i donese svoju odluku.

  • U Srebrenici je ovih dana počelo s radom Udruženje „Sjaj“ Srebrenica čiji je glavni cilj pomoć i podrška u zaštiti ljudskih prava, sloboda i zaštita prava manjina, pružanje pomoći i savjeta pojedincima čija su ljudska prava povrijeđena.

  • Predstavnici Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH potpisali su ugovore sa 73 korisnika donacije za sanaciju stambenih kuća iz Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida na području distrikta, kazao je za FENU Mitar Milić, šef Pododjela za pravne, administrativne i zajedničke poslove Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

  • Prema zakonu Kraljevine Holandije, imigranti stariji od 45 godina imaju pravo na doživotnu novčanu pomoć, ukoliko se odluče vratiti u zemlju svoga porijekla, što se odnosi i na osobe porijeklom iz BiH koje borave u ovoj zemlji, kaže se u dopisu koje je dostavljeno Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH iz Ambasade BiH u Kraljevini Holandiji.

Pomoć se sastoji od plaćanja putnih troškova do 1.500 eura, te doživotnoj mjesečnoj donaciji, koja u slučaju državljana BiH iznosi 470 eura po osobi, odnosno 670 eura ukoliko se radi o bračnom paru.

Osobe koje nisu pokrivene holandskim zdravstvenim osiguranjem, također, dobivaju novčani dodatak za liječenje u zemlji povratka, kaže se u dopisu i dodaje da svi učesnici u programu reemigracije mogu iskoristiti probni rok od godinu dana.

U probnom periodu povratnici imaju pravo vratiti se u Holandiju, a nakon isteka tog roka dužni su se odreći holandskog državljanstva ukoliko su ga posjedovali.

  • Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj ocijenio je neprimjerenom odluku Predsjedništva BiH da naša zemlja predsjedava tematskom sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a na nivou ambasadora - stalnog predstavnika BiH u UN-u.

Alkalaj je novinarima u Sarajevu rekao da takav nivo predsjedavanja nije uobičajen za dosadašnju praksu vođenja Vijeća sigurnosti UN-a, te da spomenuta odluka Predsjedništva nije u interesu države BiH.

Potvrdio je da je zbog toga uputio i hitan dopis Predsjedništvu BiH, u kojem naglašava kako odluka o predsjedavanju BiH na nivou ambasadora može imati ozbiljne posljedice na njen međunarodni ugled u svijetu.

  • Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta zvanično je prestala s radom 31. decembra 2010. godine, a svu dokumentaciju, opremu i uposlene ove direkcije preuzelo je novoformirano Javno preduzeće Autoceste FBiH d.o.o, sa sjedištem u Mostaru.

JP Autoceste FBiH zvanično je počelo s radom 1. januara 2011. godine.

  • Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" organiziralo je u Narodnom pozorištu Sarajevo božićni koncert u povodu najznačajnijeg pravoslavnog praznika.

Riječ je o prvom božićnom koncertu kojeg organizira SPKD "Prosvjeta" od obnove rada ovog društva 1993. godine.

Program koncerta imao je duhovni i građanski karakter, i prilagođen je najvećem pravoslavnom prazniku Božiću.

  • Pisac kratke priče, romanopisac, novinar, dramski pisac, pozorišni kritičar i publicist Sead Fetahagić sahranjen je danas na gradskom groblju Bare.

Sead Fetahagić preminuo je 28. decembra 2010. godine.

Komemoracija Fetahagiću održana je u Komemorativnom centru na Barama, a sahrana nakon komemoracije.

6.

  • Vlada Federacije BiH je, na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici, prihvatila Sporazum o primjeni Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH koji je 30.decembra 2010. godine postignut sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

  • Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Sadik Ahmetović i direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak potpisali su u Sarajevu ugovor između Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i Energoinvesta koji se zasniva na pružanju usluga izrade idejne i izvedbene projektne dokumentacije svih faza za izgradnju druge faze Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

7.

  • Polaganjem vijenaca na mezarju Alipašine džamije i učenjem Fatihe u Sarajevu je obilježena 18. godišnjica od ubistva rukovodioca "Energoinvesta" i potpredsjednika Vlade Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića.

  • Predsjednik Udruge invalida Bjelovarsko-bilogorske županije iz Republike Hrvatske Dražen Kokotić i predsjednik Koordinacionog odbora udruženja i saveza osoba s invaliditetom Unsko-sanskog kantona Jusmir Alibabić potpisali su u Bihaću Sporazum o prekograničnoj saradnji.

  • Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježila je danas prigodnim programom učenika i profesora ove škole 474. godišnjicu kontinuiranog rada na polju edukacije i odgoja mladih ljudi.

Svečana akademija u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese počela je učenjem ašere profesora Mensura Kerle te himnom medrese u izvedbi hora ove škole. Uručene su i nagrade i priznanja članovima kolektiva Medrese profesorici Almedini Čelebić i recepcionaru Mirzetu Bilaliću.

  • Liturgijom u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu pravoslavni vjernici u BiH započeli su proslavu najvećeg i najradosnijeg praznika Božića, Hristovo rođenje.

Liturgiju je predvodio mitropolit dabrobosanski Nikolaj, a pred okupljenim vjernicima nakon završetka ceremonije pročitana je Božićna poslanica Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja.

Naglašeno je da je Božić praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja, te sloge i jedinstva, kao i da nam se u Isusu iz Nazareta javlja i daruje savršeni Bog i savršeni čovjek.

8.

  • U Tuzli je održan mirni protest građana, nevladinih organizacija i studentskih udruženja protiv nasilja, pod nazivom "Strah me je!". Protest je spontana reakcija građana na silovanja i druge oblike nasilja koji se u posljednje vrijeme sve češće događaju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

  • Na službenoj internet stranici Manchester Cityja objavljeno je da je bosanskohercegovački reprerezentativac i dosadašnji član njemačkog Wolfsburga zvanično potipisao četveroipogodišnji ugovor sa ovim engleskim premierligašem.

"Dugo vremena sam bio u vezi sa klubom, još od ljeta prošle godine, ali Wolfsburg me nije želio prodati", kazao je Džeko u intervjuu za oficijelni portal kluba nakon što je prošao ljekarske preglede“, kazao je Džeko.

9.

  • U Sarajevu je u 82. godini preminuo prof. dr. Muhamed Nuhić, jedan od osnivača studija žurnalistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

  • Nogometašice ŽNK-a “SFK 2000” Sarajevo, potvrdivši još jednom svoj primat na domaćoj i regionalnoj sceni, s međunarodnog nogometnog turnira za djevojke “Agram 2011.”, završenog u subotu u Zagrebu, vraćaju se kući kao pobjednice.

Nakon što su savladale sve protivnice, u finalu su izborile pobjedu protiv ŽNK-a “Pomurje” Murska Sobota sa 2:0. Golove su dale Amira Spahić i Alisa Spahić. Najboljom golmankom turnira proglašena je Merima Pašalić.

10.

  • Tihomir Purda (42), hrvatski državljanin koji je uhapšen u srijedu u Bosni i Hercegovini na Graničnom prijelazu Orašje na temelju potjernice iz Srbije koja ga tereti za ratne zločine, nalazi se ekstradicijskom pritvoru, potvrđeno je Feni u Sudu BiH.

11.

  • Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović posjetio je Lopare, gdje je s načelnikom ove općine Radom Savićem prisustvovao puštanju u promet rekonstruiranog lokalnog puta u naselju Džemat-Priboj, za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 80.000 KM.

„Iz budžeta Ministarstva za 2010. godinu izdvojeno je dodatnih 100.000 KM za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika bošnjačke nacionalnosti i pripadnike nacionalnih manjina na području općine Lopare, te 70.000 KM za rekonstrukciju lokalnog puta Podgora-Završje, što za 2010. iznosi ukupno 250.000 KM za ovu općinu“, kazao je ministar Halilović tokom razgovora s čelnicima ove općine i povratnicima. Povratnici su istaknuli da obnovljena komunalna infrastruktura, te činjenica da su svi povratnički domovi priključeni na elektro-mrežu značajno doprinosi održivosti povratka, ali bi veća pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju sigurno potaknula mnoge da se vrate u svoje prijeratne domove.

  • Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a nije danas usaglasila stavove oko veta Bošnjaka na izbor novog premijera RS-a Aleksandra Džombića, te to pitanje ide Ustavnom sudu RS-a na odlučivanje.

Sud bi trebalo prvo da odluči da je u njihovoj nadležnosti razmatranje pokretanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog kluba, a ukoliko prihvati, sav postupak odlučivanja mogao bi biti okončan za oko mjesec i po dana.

  • Mediji u BiH tokom praćenja izborne kampanje nisu u potpunosti ispunili etičke standarde novinarstva i gotovo svi su u svojoj uređivačkoj politici imali više-manje vidljivu naklonost prema određenoj političkoj opciji, a neki i prema konkretnoj stranci, pokazalo je istraživanja "Izbori 2010. u BiH: Kako su mediji pratili izbornu kampanju", koju je proveo Media plan Institut iz Sarajeva.

12. - Vijeće ministara BiH je usvojilo Ekonomsko-fiskalni program (EFP) 2011.-2013. godin?, koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

Ekonomsko-fiskalni program za 2011. godinu predstavlja pripremu za Pretpristupni ekonomski program i obavezan je dokument za zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

U programu se, između ostalog, navodi da bi 2011. godina trebala biti godina početka bh. ekonomskog oporavka uz očekivani ekonomski rast od 3,2 posto. Dodaje se da bi realni rast izvoza i uvoza trebao biti oko 10 posto. U ovoj godini očekuje se i početak oporavka priliva stranih investicija, nakon dvogodišnjeg pada. Ovi pokazatelji trebali bi dovesti do porasta zaposlenosti i rasta privatne potrošnje.

  • Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaprimio je Zahtjev dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti Zakona RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju tog entiteta, a pod zabranom je raspolaganja, potvrđeno je Feni u Ustavnom sudu.

  • U jednoj od podrumskih prostorija zgrade Predsjedništva BiH pronađeni su zaostala vojna oprema i druga materijalno-tehnička sredstva, potvrdio je Feni portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

-Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske sastali su se u srijedu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom HDZ-a 1990 dr. Božom Ljubićem, priopćeno je iz Vlade RH.

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 upoznali su ih s dinamikom dogovora o uspostavi vlasti u BiH, kao i svojim prijedlozima reformi koje su nužne za brži put BiH u punopravno članstvo Europske Unije i NATO saveza, kao glavnog strateškog cilja vanjske politike ovih dviju stranaka.

  • Australsko-bosanskohercegovačka Parlamentarna grupa u Parlamentu Australije obnovljena je 10. januara 2011. što predstavlja znatan napredak u odnosima između Bosne i Hercegovine i Australije i promociji interesa BiH u Australiji, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Obnavljanje rada Grupe rezultat je aktivnosti koje je Ambasada BiH u Canberri pokrenula prije tri mjeseca s ciljem unapređenja odnosa između dviju zemalja i promicanja interesa BiH u Australiji.

  • Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor donijeli su zajedničku izjavu o potpori Republike Hrvatske euroatlantskom putu BiH u kojoj stoji kako Hrvatska posebno važnim drži da se jasno i kroz sve razine vlasti utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi.

U izjavi stoji da RH podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njezin ulazak u punopravno članstvo EU-a i NATO-a, jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i građana, te izražava uvjerenost da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja u potpunosti funkcionira i ispunjava uvjete za članstvo u EU i NATO. U zajedničkoj izjavi se navodi da će se Kosor i Josipović zalagati unutar međunarodne zajednice, a posebno u EU, za sigurnu i predvidljivu europsku perspektivu BiH u procesu prilagođenim specifičnim potrebama, regionalnom položaju i strukturi BiH.

  • Predstavnici četiri kulturna i nacionalna društva u BiH - Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" te Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" ozvaničili su u Sarajevu početak realizacije projekta digitalizacije kulturne baštine koja se čuva u okrilju ovih društava.

Projektom digitalizacije će biti obuhvaćena iznimno vrijedna istorijska i kulturna građa objavljivana u različitoj vrsti periodike koju su izdavala ova društva - informativni i književni časopisi, spomenice, godišnjaci, kalendari i druga izdanja.

Predviđeno je da realizacija projekta traje nekoliko godina, što će zavisiti od donatorskih sredstava. Projekt će provoditi Mediacentar Sarajevo.

  • U Sarajevu je danas u 52. godini života iznenada preminuo Faruk Jažić, muzički producent, autor, kompozitor i interpretator tradicionalnih i modernih pjesama. Jažić je rođen 17. aprila 1959. u Sarajevu, a cijeli životni vijek posvetio je muzici. Tokom bogate karijere bio je dugogodišnji član narodnog orkestra Radio-Televizije Sarajevo, muzički producent Sarajevske filharmonije, autor niza patriotskih i pop-rok pjesama, aranžer bh. tradicionalne muzike, član Džez kluba, a osnivač je i urednik producentske kuće Bosnaton.

13.

  • Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo s 23 glasa za i 11 protiv usvojili su Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona čime je ovaj kanton postao prvi u FBiH koji je imenovao vladu za naredni četvorogodišnji mandat.

Zastupnici iz Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH su bili protiv ove Odluke. Fikret Musić, novoizabrani premijer Kantona Sarajevo u obraćanju zastupnicima istaknuo je prioritete novoizabrane vlade među kojima je i smanjenje nezaposlenosti.

Na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), imenovani su: za ministra obrazovanja i nauke Emir Suljagić, ministra zdravstva Zlatko Vuković, ministricu pravde i uprave Dijana Tabori, ministra unutrašnjih poslova Muhamed Budumlić, ministra saobraćaja Haris Lulić i za ministra privrede Rusmir Sendić.

Imenovani ministri na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) su: ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar stambene politike Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić i ministar kulture i sporta Ivica Šarić.

  • Svi državljani BiH koji se nalaze u Tunisu, gdje već mjesec dana traju nemiri, dobro su i zdravo, potvrdio je u izjavi za Fenu ambasador BiH u Libiji, koji nerezidentno pokrova i Tunis, Ferhat Šeta.

On je kazao kako je bh. državljana u Tunisu malo, tek njih 10-tak, te da su to uglavnom naše žene udate za Tunižane.

  • Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) je u 2010. godini prikupila 4,67 milijardi KM indirektnih poreza što je za 16 miliona više od godišnjeg plana.

Portparol Uprave Ratko Kovačević potvrdio je Feni da je u prošloj godini prikupljeno 314 miliona KM ili 7,18 odsto više u odnosu na 2009.

  • "Krokodil Lacoste" naziv je predstave autora Zlatka Topčića s rediteljskim potpisom Sulejmana Kupusovića koja je zabilježila večeras premijernu izvedbu na sceni Kamernog teatra 55.

Predstava donosi malu ljudsku i ljubavnu priču dvoje ljudi u velikom vihoru rata, koju ispresjecaju svi ratni užasi i zlo. Uloge su ostvarili Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirsad Tuka, Jasna Ornela Bery, Muhamed Hadžović i Saša Petrović. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović.

14.

  • Crveni križ Narodne Republike Kine putem Ambasade Kine u BiH donirao je Društvu Crvenog krsta/križa BiH pomoć u iznosu od 40.000 dolara koja će biti uručena stanovništvu u BiH pogođenom poplavama.

  • Jasno je da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i euroatlantskoj zajednici, a članstvo u NATO-u će biti pozitivan i napredan korak ka budućnosti kakvu ljudi žele i zaslužuju. To je budućnost u kojoj će svi građani ove zemlje uživati veću sigurnost, funkcionalniju i stabilniju vlast te poštenije i pravednije socijalne i ekonomske životne prilike.

Rekao je to večeras komandant NATO-štaba Sarajevo general David Enyeart na novogodišnjem prijemu NATO-a upriličenom u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH.

  • U znak sjećanja na velikog književnika, humanistu, ljekara i čovjeka Isaka Samokovliju, danas je u njegovom rodnom Goraždu zvanično počela sedma manifestacija “Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom”.

Organizatori Centar za kulturu i općina Goražde i ove godine potrudili su se sačiniti bogat i sadržajan program kojim se obilježava 111. godišnjica od rođenja te 56. godišnjica od smrti velikog književnika.

S obzirom na to da je Isak Samokovlija, pored rodnog Goražda, dobar dio svog životnog i radnog vijeka proveo u Sarajevu i Fojnici, i ove godine dio sadržaja bit će održan u ovim gradovima koji zajedno njeguju najveće duhovne i humanisticke vrijednosti oličene u životu i djelu velikog književnika.

15.

  • U povodu američkog nacionalnog praznika 15. siječnja (kada je 1929. godine rođen Martin Luter King, dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od najvećih boraca za ljudska prava u povijesti čovječanstva) Patrick Moon, veleposlanik SAD-a u BiH i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović sa suradnicima, odali su počast i položili su cvijeće na njegov spomenik u Tuzli.

  • Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras je premijerno izvedena predstava "Richard III" Williama Shakespearea u režiji Gorčina Stojanovića, što je prva ovogodišnja premijera Drame NP Sarajevo.

"Shakespeare je pisac dostojan jubileja 90 godina Narodnog pozorišta Sarajevo. Već sad sezona može biti u znaku fine mjere klasike koja odgovara Narodnom pozorištu u Sarajevu", kazao je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer.

16.

  • Prijevremeni izbori za načelnike općina Bihać, Srbac, Odžak/Vukosavlje, Srebrenik, Kalesija/Osmaci, Šekovići, Orašje/Donji Žabar i Vogošća održavaju se danas.

Centralna izborna komisija BiH raspisala je prijevremene izbore u općinama Šekovići i Kalesija/Osmaci zbog opoziva načelnika, a u preostalih šest općina nakon prestanka mandata načelnika koji su preuzeli mandate osvojene na Općim izborima 2010. godine.

Na prijevremenim izborima učestvuje 25 kandidata, a pravo glasa u ovih osam općina ima ukupno 145.226 birača.

Procijenjeno je da će prijevremeni izbori koštati oko 65 hiljada KM, a u skladu sa Zakonom finansiraju ih općine iz svojih budžeta.

17.

  • Od svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj (RS) općina Nevesinje ima najmanji prirodni priraštaj. Mada je pad nataliteta prisutan u skoro svim općinama u tom bh. entitetu, u 2010.godini u Nevesinju je bilo skoro dva puta više umrlih, nego rođenih.

  • U budžetu Grada Banja Luka u 2011. planirano je 50.000 KM za podršku pronatalitetnoj politici, što je više u odnosu na prošlu godinu, kada je za tu namjenu izdvojeno 40.000.

  • Načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić pozvao je najveće zagađivače u ovoj općini, da smanje emisije lebdećih čestica, a na građane je apelovao da svoje kretanje svedu na najmanju moguću mjeru. Operativni štab Općine Kakanj, u petak, 14. januara zbog prekoračenja graničnih vrijednosti sumpor - dioksida, proglasio je pripravnost sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

18.

  • Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je Prijedlog odluke koju je u Parlament dostavila Federalna vlada o privremenom financiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine.

Vlada je ovom odlukom najavila 320,6 miliona KM u funkcioniranju Federalnog financijskog sistema za period januar-mart.

Odluka o privremenom finansiranju donosi se u situaciji kakva je trenutno aktuelna u ovom entitetu da Federalni parlament nije usvojio cjelokupni ovogodišnji entitetski budžet.

Da bi odluka postala operativna, mora je, kao i budžet, osim Predstavničkog, odobriti i Dom naroda Federacije BiH.

  • Na Univerzitetu u Sarajevu uz podršku Rektorske konferencije BiH organiziran je Međunarodni simpozij o temi: „Bosna i Hercegovina - 15 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Simpozij okuplja stručnjake iz zemlje, regiona i svijeta koji će pažnju posvetiti političko-pravnim i ekonomskim aspektima razvoja Bosne i Hercegovine u proteklih 15 godina te ulozi nauke i tehnologije i poziciji visokog obrazovanja u postdejtonskoj BiH.

  • Uz potporu Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM) i u saradnji s bh. agencijama za provedbu zakona u Sarajevu je pokrenuta medijska kampanja radi unapređenja policijskih kapaciteta, odnosno jačanja povjerenja između građana i policijskih struktura.

  • Ugovor o sufinanciranju projekta "Rekonstrukcije Španjolskog trga u Mostaru" potpisali su u Gradskoj upravi Mostara gradonačelnik Ljubo Bešlić, veleposlanik Kraljevine Španjolske u BiH Alejandro Alvargonzales i generalna direktorica UNDP-a za Balkan i Europu Sarah Poole.

  • Inspektor u Upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske Desimir Komljenović uhapšen je nakon što je primio mito od 2.000 KM.

  • Norveška vlada odobrila je fond u iznosu od 8,6 miliona norveških kruna za Projekt jačanja kapaciteta geodetskih uprava u oba entiteta.

Ambasadorica BiH u Kraljevini Norveškoj Elma Kovačević sastala se s direktorom norveških mapping vlasti Helgeom Onsurdom, koji je informirao o finansijskoj pomoći koju je Vlada Norveške dodijelila geodetskim upravama RS-a i Federacije BiH u sklopu Projekta jačanja kapaciteta geodetskih uprava u oba entiteta BiH.

Norveška mapping uprava je odjel zadužen za pomoć stranim zemljama, a iznos od 8,6 miliona norveških kruna dodijelit će geodetskim upravama u Sarajevu i Banjoj Luci u svrhu uspostave sistema digitalnog mappinga.

Projekt će trajati 18 mjeseci i bit će finaliziran sredinom 2012. godine. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja za BiH jer je digitalno mapiranje geografskih informacija jedan od uvjeta koji moraju ispuniti sve zemlje koje žele postati članicama Evropske unije.

19.

  • Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) prihvatilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na izbor predsjednika Vlade RS-a Aleksandra Džombića.

Nakon što je odlučeno da je prihvatljiv zahtjev bošnjačkog kluba za dalje razmatranje, Vijeće će u narednih 30 dana donijeti i konačnu odluku o tom pitanju.

Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena ustavna procedura i ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva, kao i da pitanje izbora predsjednika Vlade predstavlja vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda.

  • Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) organizirala je u Sarajevu primopredaju pet vozila, dva agregata i duge opreme Službi zaštite i spašavanja Crvenog križa FBiH, za koje je Vlada Federacije BiH osigurala značajna finansijska sredstva.

  • Broj darivalaca krvi u prošloj godini porastao je za 3,2 posto u odnosu na 2009., te su krv dale 13.102 osobe, rečeno je na prezentaciji godišnjeg izvještaja Zavoda za tranfuzijsku medicinu Federacije BiH.

  • Skupština Crvenog križa FBiH imenovala je Ivu Juričevića za novog predsjednika Federalne organizacije Crvenog križa.

  • Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK za isplatu 371.385 KM za smještaj studenata u studentske centre za period januar - mart 2011. godine.

  • Nerezidentni ambasador BiH u Republici Liban Zlatko Dizdarević i pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Zoran Perković prisustvovali su u Bejrutu svečanosti otvaranja Počasnog konzulata BiH u Libanu i predstavljanju počasnog konzula BiH u Libanu Ziada Isaae.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, na svečanosti povodom otvaranja Počasnog konzulata pomoćnik ministra Perković je rekao da će taj konzulat doprinijeti unapređenju konzularnih odnosa i ekonomske diplomatije BiH, ali i stvaranju realnijih uvjeta za informiranje libanskih i regionalnih investitora o mogućnosti poslovanja u našoj zemlji.

  • Ambasador Republike Mađarske u BiH Laszlo Toth predstavio je u srijedu, u Delegaciji EU, program i ciljeve Mađarske u toku šestomjesečnog predsjedavanja EU koje je ova zemlja preuzela od 1. januara 2011.

Istakao je da je Mađarska ponosna na put koji je ostvarila kao i na svoje članstvo u NATO-u i EU.

  • Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Večernji list predstavili su večeras u Sarajevu monografiju "Kardinal od Vrhbosne", koja je izdata povodom 65. rođendana, 40 godina svećeništva i 20 godina biskupstva kardinala Vinka Puljića.

Monografija, predstavljena u prisustvu velikog broja gostiju i visokih zvanica, donosi izvatke iz intervjua vrhbosanskog nadbiskupa iz predratnog, ratnog i poslijeratnog perioda.

  • Džudistkinja Larisa Cerić, karatistkinja Merima Softić i karatist Nermin Potur proglašeni su večeras najboljim sportistima BiH 2010. godine, u tradicionalnom izboru najuspješnijih sportista Sportskog saveza Bosne i Hercegovine (SSBiH).

Za najboljeg trenera proglašen je trener Karate kluba Igman - Ilidža Ramiz Potur. U konkurenciji ženskih ekipa najuspješniji je bio Odbojkaški klub Jedinstvo, dok je u muškoj konkurenciji nagrađen Odbojkaški klub Kakanj. Osvajač 3. mjesta na Olimpijadi mladih, džudist Eldin Omerović dobitnik je nagrade Sportske nade. Posebno priznanje "Mirza Delibašić" podijelili su teniser Damir Džumhur i nogometaš Emir Spahić. Nagradu za vrhunski međunarodni rezultat dobila je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Boćar Markica Dodig je dobio nagradu za sportistu decenije, a Branislav Crnogorac (džudo) izabran je za trenera decenije. Sportski djelatnik decenije je Miralem Zubović. Nagradu za životno djelo dobio je Ahmed Karabegović.

20.

  • Vlada FBiH utvrdila je, na današnjoj sjednici u Mostaru Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Izmjena se sastoji u pomjeranju krajnjeg roka za verifikaciju računa stare devizne štednje s 31.12.2010. na 31.12.2012. godine.

  • Vlada FBiH donijela je na sjednici u Mostaru Odluku o dodjeli novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa po osnovu iračkog duga privrednim društvima IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i „Krivaja 1884“ d.o.o. Zavidovići u skladu sa Aneksom Ugovora o zajedničkom ulaganju zaključenog između ulagača IP ,,Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići 29.9.2010. godine.

Prema toj odluci, sredstva u iznosu od 3.590.616,83 KM, koja su uplaćena Federalnom zavodu PIO/MIO, namijenjena su pokriću neisplaćenih obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za privredna društva IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići i „Krivaja 1884“ d.o.o. Zavidovići.

  • Vlada FBiH je, nakon razmatranja, usvojila Strategiju razvoja mreže autocesta i brzih cesta na području Federacije BiH za period 2011. do 2028. godine, dopunjenu u skladu sa primjedbama i sugestijama Parlamenta FBiH.

Uz osigurana kreditna sredstva za četiri dionice autoputa na Koridoru Vc i realizacijom projekta Sarajevske zaobilaznice do 2014. godine bi trebalo biti ukupno izgrađeno 125 kilometara na Koridor Vc do 2014. godine- predviđeno je u ovom dokumentu.

  • Načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, vršitelj dužnosti direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Craig Buck i program koordinator Švedske agencija za međunarodni razvoj i suradnju u BiH (SIDA) Mario Vignjević službeno su otvorili autobusnu stanicu u Međugorju.

21.

  • Broj oboljelih žena od karcinoma grlića maternice na području Brčko Distrikta je u blagom padu. Ovo je Feni, na osnovu podataka brčanskog zdravstva - Odjela ginekologije, potvrdio dr. Semin Šabić, specijalist ginekologije i akušerstva, koji je naglasio da je u odnosu na 2009. broj oboljelih žena od ove opake bolesti u 2010. godini smanjen za tri.

  • Na području dvanaest općina Srednjobosanskog kantona (SBK) od epidemijskog parotitisa, odnosno zaušnjaka, oboljela je 61 osoba, potvrđeno je Feni u Zavodu za javno zdravstvo SBK-a.

  • Zajko Husić (1951) iz Zavidovića, Hasan Sarajlić (1944) iz Srebrenika i Džemal Buldić (1941) iz Srebrenika pronađeni su mrtvi u čeki u lovištu “Kamenica”, općina Zavidovića.

  • U prostorijama Kantonalne službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona (TK) danas je otvoren prvi Klub za traženje posla u Federaciji BiH.

Rad ovog centra realizira se u okviru Projekta zapošljavanja mladih pod nazivom BiH-YEP.

  • Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras je premijerno izvedena monodrama "Ćorkan", koja je autorski projekt Harisa Burine, glumca BNP Zenica.

Predstava je rađena u povodu obilježavanja pet decenija od kako je bh. književnik Ivo Andrić pisao pripovijetke "Ćorkan i Švabica", dobio Nobelovu nagradu za književnost, a njom je istovremeno Burina odigrao svoju 50. pozorišnu premijernu predstavu.

23.

  • U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata prijavljeno 10 osoba oboljelih od H1N1, čime se ukupan broj povećao na 110.

  • Odgađanje u formiranju vlasti negativno utječe na učinkovito korištenje fondova Evropske unije, a 14,3 miliona eura pomoći za ključne reformske projekte, kao što su popis stanovništva, decentralizirano upravljanje, vladavina zakona, blokirano je zbog nedostatka političke volje i zbog političkih neslaganja, rečeno je Agenciji FENA u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz te institucije su naglasili da su usvajanjem reformi koje su omogućile ukidanje viznog režima za bh. građane političari pokazali kako mogu dati opipljive rezultate kada postoji politička volja.

24.

  • Bosna i Hercegovina do sada nije primila nikakve obavijesti o značajnijem kršenju pravila u provođenju odluke o bezviznom režimu, rečeno je Agenciji Fena u Ministarstvu sigurnosti BiH.

  • Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Banja Luka u prošloj godini je otkriveno 239 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je više za 12,2 posto u odnosu na 2009.

  • U eksploziji na moskovskom aerodromu Domededovo, prema trenutnim informacijama nema poginulih i povrijeđenih državljana BiH, potvrdio je večeras Feni ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

On je kazao da je MVPBiH u stalnom kontaktu sa Ambasadom BiH u Moskvi, te da zasad nema informacija o stradalim građanima BiH.

25.

  • Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH s ciljem unapređenja zaštite ličnih podataka, poboljšanja sistema sigurnosti u vezi s izdavanjem lične karte i primjene propisa u vezi s elektronskim potpisom.

Izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti taksativno je propisano u kojim slučajevima se može tražiti kopija lične karte. Istovremeno, definirana je mogućnost upotrebe lične karte s kvalificiranom potvrdom za obavljanje elektronskih usluga.

Također, radi pojednostavljenja procedure za građane, uvodi se mogućnost preuzimanja lične karte poštanskim putem, o čemu odlučuje bh. državljanin prilikom podnošenja zahtjeva.

Izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti propisano je da se neke od potvrda mogu dobiti i elektronskim putem na osnovu zahtjeva stranke.

  • Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je danas u Banjoj Luci da je zaštita i promoviranje ljudskih prava centralni element vanjske politike njegove zemlje te da će o tom pitanju biti i partner Instituciji ombudsmena BiH.

Nakon sastanka s ombudsmenima za ljudska prava BiH, Moon je kazao u izjavi novinarima da ta institucija i njeni predstavnici zaslužuju podršku građana i predstavnika organa vlasti BiH.

“Vlada SAD-a će biti partner ovoj instituciji da bi pomogla da se promoviraju ljudska prava u BiH”, rekao je američki diplomat danas u Banjoj Luci nakon sastanka s ombudsmenima Ljubomirom Sandićem, Nives Jukić i Jasminkom Džumhur.

Nakon što su upoznali Moona o radovima te institucije, Džumhur je istakla da njihov rad treba posmatrati “u globalnom svjetlu ljudskih prava u BiH, koji, nažalost, u ovom momentu nije shvaćen kao prioritet”.

  • Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH objavila je danas platformu za rad izvršne vlasti na svim razinama u BiH pod nazivom "Osnove parlamentarne većine za europsku budućnost Bosne i Hercegovine".

U platformi se razrađuje pitanje ustavnih promjena, izbornog zakona, euroatlantskih integracija, ekonomske politike, socijalne pravde te pitanje implementacije vlasti u BiH.

  • Zajedničkim aktivnostima policije Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo te Uprave kriminalističke policije MUP-a RS i policijama Srbije i Crne Gore u posljednja četiri mjeseca zaplijenjeno je oko 38 kilograma skanka, uhapšeno 11 osoba, a pet se nalazi u pritvoru.

  • Predsjedništvo Skupštine Boračke organizacije RS-a najavilo je blokadu graničnih prijelaza i saobraćajnica ako do 31. januara ne bude isplaćen borački dodatak i naknada za demobilizirane borce u RS-u.

  • Na aukciji umjetnina održanoj u Bošnjačkom institutu u okviru kampanje "Moj je život moja pjesma" sakupljeno je više od 10.000 KM.

  • Ambasador BiH u Moskvi Željko Janjetović izjavio je Feni da nema novih informacija o tome da je među poginulim i povrijeđenim u bombaškom napadu u Moskvi bilo državljana BiH.

  • Program Zajednice "Evropa za građane" predstavljen je danas na Ilidži na seminaru koji je organizirala Direkcija za evropske integracije BiH.

Mogućnosti koje pruža ovaj program predstavljene su na osnovu iskustava Republike Hrvatske, a među predavačima su bili Marina Buza-Vidas i Jaša Jarec, predstavnici Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, koji je kontakt tačka Hrvatske za ovaj program.

Šefica Odsjeka za podršku učešća u programima Zajednice u DEI-ju Angelina Pudar izjavila je Feni da su učesnici seminara prepoznali koristi i mogućnosti koje pruža ovaj program za organe lokalne samouprave i aktere iz civilnog društva u smislu uvezivanja sa zemljama uključenim u program radi saradnje putem zajedničkih programa, radionica, analiza, studija i drugog.

26.

  • Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko danas je donio odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar-mart ove godine, i to koju je predložila Federalna vlada, a 18. januara usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Inzko je ovu odluku donio umjesto Doma naroda Parlamenta FBiH koji još uvijek nije konstituiran, te kako bi osigurao da ne dođe do prekida isplata penzionerima, ugroženim kategorijama građana i svim budžetskim korisnicima FBiH.

„ Nisam mijenjao i dopunjavao ovu odluku koju su ranije usvojile ove institucije FbiH“ - kazao je visoki predstavnik na pres-konferenciji u Sarajevu, dodajući kako se u donošenju odluke konsultirao s mnogim lokalnim liderima i Upravnim odborom Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Inzko je potcrtao da je Upravni odbor PIC-a razočaran što su neke političke stranke, kao i organi u četiri kantona FBiH bokirali konstituiranje Doma naroda, te time i rad drugih institucija vlasti.

  • Zastupnici u Skupštini Brčko Distritka izabrali su SDP-ovca Esada Atića za novog predsjednika Skupštine. Njegov izbor podržalo je 20 zastupnika, a suzdržani su bili zastupnici SDS-a i SNDS-a.

  • Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je, nakon reimenovanja na tu poziciju, da će nastaviti putem jačanja kapaciteta institucije na čijem je čelu te da je svjesna izazova koji predstoje na tom planu.

  • Bosna i Hercegovina stagnira na putu ka članstvu u Evropskoj uniji ne zbog odsustva šefa Delegacije EU u Sarajevu već zato što nije postignut bazični konsenzus lidera BiH o budućnosti zemlje.

  • Ovo je danas izjavio Feni Jelko Kacin, zamjenik šefa Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, odgovarajući na pitanje da li odsustvo šefa Delegacije EU u BiH već više od šest mjeseci ima uticaja na odnose BiH i EU te ukupnu brzinu evropskih integracija BiH.

27.

  • Pripadnici policije Republike Srpske (RS) su tokom prošle godine u 709 slučajeva primijenili sredstva sile, dok su 2009. represivne mjere preduzimali u 569 slučajeva.

  • Direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović potpisao je u četvrtak sporazume o sufinansiranju sanacije šteta nastalih u nedavnim poplavama s predstavnicima 12 općina iz BiH. Ugovori su potpisani s predstavnicima općina Bijeljina (130.000 KM), Zvornik (50.000 KM), Bratunac (25.000 KM), Novo Goražde (50.000 KM), Goražde (100.000 KM), Foča-Ustikolina (50.000 KM), Foča (60.000 KM), Trebinje (35.000 KM), Ravno (20.000 KM), Bileća (30.000 KM), Čapljina (60.000 KM) te Tomislavgrad (30.000 KM).

  • Ministar vanjskih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je u Banjoj Luci da BiH na putu evropskih integracije ne bi trebalo da zaostaje za susjednim zemljama, te da će doći do napretka u tom pitanju i u našoj zemlji.

  • Šef Odsjeka za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović izjavio je da Evropska unija mora što prije imenovati novog šefa Delegacije EU u BiH jer jaka misija EU u BiH mora hitno spriječiti sve očigledniju konfuziju o tome šta su EU standardi i šta su gabariti Procesa stabilizacije i pridruživanja (SAP) u našoj zemlji.

„Postoje pojednostavljena tumačenja, a čak se dozvoljava da se sam SAP razvodnjava za svakodnevnu političku upotrebu. Nama trebaju jasna pravila igre ne samo na papiru u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i Evropskom partnerstvu nego i u praksi u svakodnevnom radu svih 27 diplomatskih misija i predstavnika EU“, ocijenio je Kapetanović u razgovoru za Fenu.

28.

  • Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nabavila je kompjutersku opremu i programe za slijepe osobe te druga sredstava za rad koja omogućavaju slijepim osobama nesmetano involviranje u radni proces.

Ovo je urađeno u saradnji s poslanikom Adnanom Bašićem, Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u BiH i firmom Asistansia doo, koja se bavi nabavkom, instalacijom i servisiranjem pomagala za osobe oštećenog vida kao i edukacijom korisnika ove opreme i USAID-om.

Time je Parlamentarna skupština na najbolji način pokazala da dosljedno provodi UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2010. godine, saopćeno je iz Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH.

  • U Sarajevu je danas zasjedalo 25 delegata izabranih dosad u kantonalnim skupštinama za novi četverogodišnji mandat Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Njih 24 podržalo je tekst kojim pozivaju da u roku od deset dana još četiri kantonalne skupštine (Posavski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10) delegiraju svoje članove za federalni Dom naroda kako bi mogla biti održana konstituirajuća sjednica tog entitetskog parlamentarnog nivoa.

  • Prema nezvaničnim informacijama, građani BiH poštuju uvjete vizne liberalizacije, izjavila je za Fenu Tanja Fajon, članica Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove Evropskog parlamenta.

Fajon, koja je bila izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, kazala je da do sada nije primila nijednu informaciju ili kritiku od nekog konzulata ili drugih nadležnih službi o poteškoćama na granicama Schengena ili zbog možda neuobičajenog broja tražilaca azila.

29.

  • Prema dosadašnjim podacima kojima raspolaže Ambasada BiH u Kairu, među nastradalima tokom protesta u Egiptu nema državljana Bosne i Hercegovine, potvrđeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ovo ministarstvo je, kako je saopćeno, u stalnom kontaktu s Ambasadom BiH u Kairu i pravovremeno će informirati javnost o novim detaljima vezanim za ova dešavanja.

  • Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, koji boravi u posjeti BiH, izjavio je danas u Sarajevu kako očekuje da će u BiH uskoro biti formirana vlast nakon općih izbora, te da će zemlja krenuti putem političkog i ekonomskog prosperiteta. -Turska želi dati doprinos napretku BiH, ustvrdio je ministar Davutoglu u izjavi novinarima.

Potvrdio je da je u našu zemlju doputovao u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope kako bi pomogao u formiranju vlasti, ustvrdivši kako na taj proces gleda s optimizmom.

30.

  • Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Jordana o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, nezakonite trgovine drogama i organiziranog kriminala potpisali su danas zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Jordan Saad Hayel Al-Srour u Amanu.

  • Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj započeo je zvaničnu posjetu Australiji i Novom Zelandu, što je prva ministarska posjeta iz BiH u svojstvu zvaničnog gosta Vlade Australije od 1994. godine, te prva posjeta Novom Zelandu u tom svojstvu.

Ministar Alkalaj se susreo sa zvaničnicima iz Kabineta premijera savezne države Viktorije s kojim je razgovarao o pitanjima vezanim za našu dijasporu u Australiji. Nakon ovih razgovora, Alkalaj se pridružio tradicionalnom bosansko-hercegovačkom druženju koje se svake godine posljednjeg vikenda u januaru održava u Melbournu, a na kojem se okuplja veliki broj građana iz svih dijelova naše zemlje.

31.

  • Stranka demokratske akcije (SDA) nije iznenađena odlukom Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske kojom je danas odbačen prigovor Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u vezi s izborom predsjednika Vlade RS-a Aleksandra Džombića i u kojoj je navedeno da nije povrijeđen interes bošnjačkog naroda.

Ovakav ishod je očekivan s obzirom na diskriminatorske odredbe Poslovnika o radu i način odlučivanja Ustavnog suda RS-a. Većem broju sudija Ustavnog suda RS-a je istekao mandat te oni nisu mogli učestvovati u donošenju odluke koja je zato nelegitimna s pravnog stanovišta, navedeno je u reakciji pristigloj iz SDA.

Odlukom Vijeća Ustavnog suda RS-a i zvanično je potvrđen izbor premijera odnosno kompletne Vlade entiteta RS.

  • U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo trenutno je hospitalizirano 25 pacijenata s potvrđenim virusom H1N1, navodi se u izvještaju te medicinske ustanove.

  • Unsko-sanski kanton (USK) dobio je novu Vladu. Skupština Kantona prihvatila je prijedlog mandatara Vlade, Hamdije Lipovače bivšeg načelnika Općine Bihać, a sada već kantonalnog premijera i dala saglasnost za imenovanje novih ministara sa 17 glasova za, devet protiv i četiri suzdržana.

  • Na području Federacije BiH tokom 2010. godine registrirano je ukupno 23.217 krivičnih djela, što je za 690 krivičnih djela ili za 3,1 posto više nego u 2009. godini.

  • Ministarstvo vanjskih poslova BiH primilo je dopis Ambasade BiH u Kairu kojim se traži evakuacija bh. državljana, nakon čega je ovaj zahtjev dostavljen Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH.

Ovo je Feni potvrđeno u MVP-u BiH, gdje Operativni tim koji ima multidisciplinarni karakter vrši monitoring svih informacija u vezi s dešavanjima u Egiptu.

Prema najnovijim informacijama, među državljanima BiH u toj zemlji nema stradalih i povrijeđenih.

  • Grupa od 25 bh. studenata koja se trenutno nalazi u Luksoru je bezbjedna i s njima se nalaze predstavnici MVP-a Egipta. Zasad im je sugerirano da ostanu u Luksoru, rekao je Feni savjetnik u Uredu za odnose s javnošću MVP-a BiH Sulejman Vlajčić.

On je kazao da je Operativni tim MVP-a u u stalnom kontaktu s Ambasadom BiH u Egiptu. "Bosna i Hercegovina jedan je od najvažnijih partnera RH i naš najbliži susjed s kojim dijelimo puno toga dobrog", rekao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Današnji sastanak ocijenio je nastavkom pozitivnih trendova i najavio intenziviranje napora za rješavanjem svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva te sporazuma o slobodnom tranzitu (Luka Ploče i Neum).

Josipović je nakon sastanka također najavio održavanje sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju odmah nakon uspostave Vijeća ministara BiH, a dvije će države, napomenuo je, nastaviti surađivati i na pitanju sukcesije bivše države.

  • U Bosni i Hercegovini krajem decembra 2010. na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja bile su prijavljene 522.052 nezaposlene osobe i u odnosu na mjesec ranije taj broj povećan je za 3.034 ili 0,58 posto.

Kako je saopćeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje njih 261.705 su žene ili 50,13 posto.