BiH
14

Dodjelom priznanja pojedincima i privrednim subjektima obilježen Dan Zenice

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U velikoj sali Gradskog vijeća u Zenici danas je održana svečana sjednica povodom obilježavanja Dana Zenice na kojoj su dodijeljena javna priznanja za pet subjekata i pojedinaca.

Svečanom sjednicom i dodjelom javnih priznanja obilježen je 20. mart - Dan Zenice, a Nagradu Zenice dobili su Džemaludin Šestić, Mensud Keleštura, Košarkaški ženski klub Čelik i Dubravko Grgić, dok je Plaketu Zenice dobio Smajil Durmišević.

Prema odluci komisije Nagradu Zenice za uspješan i kontinuiran rad na očuvanju kulture baštine, umjetnosti i historijskog naslijeđa Zenice i njene okoline dobio je Džemaludin Šestić, dok je za izuzetan doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, naučno-kulturnom i humanitarnom radu ovo priznanje dobio Mensud Kešetura.

Košarkaški ženski klub Čelik je ovo priznanje zaslužio postignutim rezultatima u oblasti ekipnog sporta i afirmacijom Zenice u Bosni i Hercegovini i regionu. Dubravko Grgić je nagrađen tazhvaljujući podršci razvoju visokog obrazovanja i afirmaciji Zenice kao univerzitetskog centra, a dokazao se i kao veliki humanista i filantrop.

Plaketu Zenice dobio je Smajil Durmišević, načelnik Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica. Smajlović je priznati haiku pjesnik izuzetno umjetničkog i duboko humanog nadahnuća. Aktivan je u nekoliko asocijacija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu životne sredine i ljudskih prava.

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je u svom tradicionalnom obraćanju okupljenima u velikoj sali Gradskog vijeća kazao kako mu je čast prvi put se obraćati kao gradonačelnik.

"Drago mi je da se danas obraćam kao gradonačelnik Zenice, koja je postala grad prije četiri mjeseca. Naša nova titula stavlja nas na velika iskušenja i budi velika očekivanja.", kazao je Smajlović.

Gradonačelnik je prisutne podsjetio na ulaganja tadašnje Općine Zenica u saniranje posljedica majskih poplava, te je prisutne podsjetio i na nesreću u jami Raspotočje u kojoj je poginulo pet rudara. Za naredni period je kazao kako želi da se što prije realizuje projekat Glavne gradske magistrale i autoputa A1, da se u Zenicu dovede "Plava voda" te da se što prije izgrade stambene jedinice za socijalno stanovanje i studente.

"Dragi sugrađani, želim da zajedno raskinemo lance između nas i da se udružimo. Pametni ljudi u pametnim zemljama i gradovima davno su to uradili i nas sve usmjerava da krenemo istim putem", zaključio je Smajlović te prisutnima čestitao Dan Zenice.

U ime dobitnika javnih priznanja Smajil Durmišević se zahvalio komisiji za izbor i imenovanje laureata Grada Zenica, te svim predlagačima koji su prepoznali njihov rad.

"Svečano obećavamo da ćemo predano, istrajno i u dobroj namjeri raditi za dobro čovjeka, Zenicu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, tako nam Bog pomogao. Kolegama dobitnicima Nagrade Zenice čestitam na dodijeljenim priznanjima. Neka živi i razvija se uzavreli grad Zenica", zaključio je Durmišević.

U okviru obilježavanja Dana Zenice od 11 sati je otvorena i tradicionalna kulturno-umjetnička manifestacija Zeničko proljeće koja se ove godine održava pod sloganom "Sjećanje i zaborav". U okviru Zeničkog proljeća bit će održani brojni umjetnički programi, među kojima i izložba fotografija "Zenica nekad i sad" Zeničanina i fotoreportera Reutersa Dade Ruvića.