{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodjelom nagrada završen 7. festival čaja i ljekovitog bilja

F
6.6.2009. u 15:24
0
0
Dodjelom nagrada završen 7. festival čaja i ljekovitog bilja
0
Dodjelom nagrada završen 7. festival čaja i ljekovitog bilja
Dodjelom tradicionalnih nagrada "Ljekoviti bosanski cvijet" u četiri kategorije te posebnih nagrada danas je u Sarajevu završen sedmi Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja "Tea-fest", koji je organiziran na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović od 3. do 6. juna.
Na festivalu je učestvovalo oko 80 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Svoje proizvode prezentirali su na više od 85 štandova.

Zlatni, srebreni i bronzani "Ljekoviti bosanski cvijet" u kategoriji Ljekovito bilje dobili su Sabira Topčagić - Iso flora Bihać, za neven, Eko farma Duboštica - Vareš, za majčinu dušicu, te Sefo d.o.o. SETI za kamilicu.

U kategoriji Čajni pripravci zlatnu nagradu "Ljekoviti bosanski cvijet" dobila je Biljana Maoča, srebrenu Ljekobilje Amila - za čaj Betula, te bronzanu Eko farma Duboštica -Vareš za planinski čaj.

Rajkić Safet iz Sarajeva, Semikem d.o.o. Sarajevo, te Batinić Dragan - Sokolac tri su nagrađena u kategoriji Pripravci na bazi ljekovitog bilja, dok su u kategoriji Pčelinji proizvodi i preparati tri prvoplasirana Avdo Duranović iz Konjica, Abdurahman Trešnjo i Huso Faladžić iz Konjica, te Dervo Halilović sa Boračkog jezera.

Nagradu "Sadik Sadiković", koja se dodjeljuje za nesebičan doprinos i lično požrtvovanje u razvoju sektora ljekovitog bilja u BiH, dobila je Ljiljana Dunjić.

Nagrada Novi bh. proizvod pripala je Abdurahmanu Trešnji za proizvod Med sa cimetom, dok je nagradu Aktivan pristup očuvanju životne sredine osvojio Fahrudin Njemčević - Herba eko.

Biljkom godine proglašena je heljda.

Posebno priznanje za popularizaciju organske proizvodnje i bavljenja uzgojem heljde dodijeljeno je Samiru Mehoviću - Eko heljda.

Nagrađeni su i učenici osnovnih škola sa najboljim literarnim i likovnim radovima rađenim o temi "Na livadi šarenoj".

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu dr. Rankica Bahtijarević (predsjednica) te član Bedrija Alić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Korespodentni član žirija bio je Mustafa Đelilović s Federalnog poljoprivrednog zavoda.

Sve su nagrade dodijeljene na osnovu ocjene kvaliteta organoleptičkih osobina i rezultata hemijskih analiza izvršenih u laboratoriji Federalnog zavoda za pojoprivredu.

Na Festivalu su proteklih dana predstavljeni najkvalitetniji proizvodi od ljekovitog bilja, široka lepeza čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog bilja, pčelinji proizvodi, preparati na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, kao i literatura i oprema za pčelarstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: