BiH
199

Dodjelom certifikata i nagrade za najuspješniji biznis plan uspješno je završen projekat "Ženska biznis akademija"

Riječ je projektu Udruženja Motivator, koji je realizovan uz finansijsku podršku Općine Stari Grad Sarajevo. Ovaj program neformalnog obrazovanja bio je namjenjenog ženama sa područja Općine Stari Grad Sarajevo.

Projekat je trajao šest mjeseci i u tom vremenskom intervalu realizovano je osam edukativnih radionica koje su između ostalog obuhvatale teme od poslovne komunikacije, rada u timu i vođenje tima, pravni oblici poslovanja, kreiranje projektnih prijedloga, kreiranje poslovnih planova, upravljanje malim biznisom.

"Cilj nam je bio da kroz niz edukativnih sadržaja omogućimo ženama kvalitetnu edukaciju kako bi poboljšale šanse za zaposlenje ili prokrenule vlastiti posao. Šansu da realiziramo ovaj projekat dobili smo od Općine Stari Grad Sarajevo te im se ovom prilikom zahvaljujem", istakla je Irma Efendić - Adžajlić predsjednica Udruženja Motivator, te dodala da ekomomsko osnaživanje žena u svima aspektima je najznačajniji korak ka dostizanju istinske ravnopravnosti. Jedna od učesnica programa bila je i Dženana Zahirović.

"Mislim da je potrebno što više ovakvih projekata koji će omogućiti mladim osobama da se povežu u poslovnom svijetu, da zajedno prave nove poslovne planove i pozitivno utiču na promjenu stanja u našoj zemlji", kazala je Dženana Zahirović.

Aiša Čosić, također učesnica programa, istakla je da je "Ženska biznis akademija" odličan primjer da neformalni vid edukacije može biti mnogo više od toga.

"Ovaj projekat je iznjedrio 20 vrlo odlučnih žena koje ispred sebe imaju jasnu viziju i koje su na vrlo dobrom putu da postanu uspješne poduzetnice. Žene smo. Možemo sve", rekla je Aiša Čosić. Selma Velić, šefica Sektora za lokalni razvoj, istakla je kako je ovo jedan od devet projekata koje finansira Općina Stari Grad, a koji su odobreni na osnovu Javnog poziva.

"Značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu kao i za korisnike je višestruk krenuvši od ulaganja u znanje i ljudske kapitale do mogućnosti otvaranje novih privrednih subjekata na području Općine. Monitoring tim Općine Stari Grad redovno je pratio realizaciju ovog projekta, te je ocijenio uspješnom, što potvrđuju i sami rezultati ove projektne intervencije", pojasnila je Velić.