Nova priča za javnost
0

Dodiku ugrožena sigurnost ili nova taktika odbrane? FUP i DKPT nemaju informacija, MUP RS-a "procjenjuje situaciju"

D. Be.
Mediji i osobe bliske vladajućem režimu u RS-u u posljednja dva dana počeli su širiti priču o navodnoj ugroženosti sigurnosti predsjednika entiteta Milorada Dodika tokom njegovih dolazaka na suđenje u Sarajevo.

Iako se čini kao još jedna od taktika odbrane, pa ne bi čudilo ni da u jednom trenutku odluči ne dolaziti na ročišta iz navodne bojazni za vlastitu sigurnost, provjerili smo da li postoje zvanične sigurnosne procjene o ugroženosti lidera SNSD-a i predsjednika bh. entiteta RS.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za Klix.ba su odgovorili:

"Federalni MUP i FUP trenutno ne raspolažu informacijama da se predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku sprema atentat niti raspolažu informacijama o ugroženosti njegove sigurnosti."

Ni Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) nema saznanja o potencijalnoj ugroženosti sigurnosti predsjednika RS-a.

Ministar policije RS-a danas je saopćio da MUP RS-a u operativnom i fizičkom smislu u kontinuitetu preduzima niz mjera i radnji na zaštiti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, čime garantuje njegovu sigurnost.

No, ni Karan nije potvrdio da je Dodikova sigurnost ugrožena, već da se svakodnevno procjenjuje moguća ugrožavanja.

"Naše službe proaktivno djeluju, svakodnevno procjenjujući moguća ugrožavanja, s obzirom na to da je to, ipak, najugroženija ličnost u Republici Srpskoj. Kad govorimo prijetnjama, mislim na naša operativna saznanja i razmjenu informacija sa drugim policijskih agencijama, ali i sve one prijetnje predsjedniku Republike na društvenim mrežama, putem elektronske pošte i drugog", izjavio je Karan.

A koliko daleko idu iluzije na ovu temu govori i izjava zastupnice SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanje Vulić koja je rekla " da postoje određene informacije iz kruga Američke ambasade da se predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku sprema antentat".

"Pitanje je ko će biti od nas novi Gardović. Zato su posjekli stabla kod Suda BiH, tačno za snajperski pogled", izjavila je Vulić.