"Neutralni Mile"
166

Dodiku smetaju izjave Zelenskog: Umislio je da može držati predavanje svakom

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) danas je komentarisao izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o zemljama Zapadnog Balkana.

Dodik je izjavio da "arogancija koju pokazuje predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prevazilazi značaj uloge koju on misli da ima i da sigurno nije neko ko treba da bude pitan o tome šta zapadni Balkan treba ili ne treba da radi."

"Politički je nepristojno da on dijeli savjete bilo kome, pa i nama na Balkanu. Njegovi stavovi nas se ne tiču i nisu oni koje bismo mi morali da slijedimo", rekao je Dodik povodom obraćanja Zelenskog građanima Cetinja u kojem je poručio da su sankcije Rusiji obavezne, da je Rusija prijetnja svima i da to "nije ništa manje važno za Balkan".

Dodik je rekao da Zelenski ima svoje koji ga simpatišu, ali da smatra da i drugi na Zapadnom Balkanu misle da je "takvo bezočno sugerisanje bez ikakvog osnova i da držanje predavanja o tome šta ko treba da čini apsolutno nije adekvatno ni vremenu, a pogotovo nije adekvatno ulozi koju Zelenski ima u tome."

"Čovjek je umislio da može da drži predavanje svakom drugom i da ocjenjuje ko je na ispravnom, a ko na lošem putu. To treba odbaciti kao upravo nešto što je došlo sa strane koja uopšte nije pitana", naglasio je Dodik u izjavi za Srnu.

On je rekao da Republika Srpska ostaje neutralna kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

"Situacija se tamo mijenja. Mislim da ne treba trčati za događajima koji su ovakvog ili onakvog karaktera i davati svoju ocjenu tome. Mi ćemo ostati i dalje neutralni u želji da se rat završi, a kako će stvari izgledati, šta će biti, niti se nas tiče, niti mi možemo uticati na to", naveo je Dodik.

Podsjetimo da je Rusija vojno napala Ukrajinu u februaru ove godine. Za to vrijeme, "neutralni" Milorad Dodik je dva puta boravio u Rusiji i razgovarao s Vladimirom Putinom.