{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodiku nije važno uvođenje eura, već kontrola nad Centralnom bankom BiH

F
6.8.2008. u 16:17
0
1
Dodiku nije važno uvođenje eura, već kontrola nad Centralnom bankom BiH
0
Dodiku nije važno uvođenje eura, već kontrola nad Centralnom bankom BiH
Naša stranka smatra da Miloradu Dodiku nije toliko važno uvođenje eura umjesto konvertibilne marke (KM) u BiH, koliko želja za uspostavom kontrole nad Centralnom bankom BiH.
Naša stranka ističe da je njen Ekonomski savjet znatno prije premijera RS-a Milorada Dodika ocijenio da KM kao bh. valutu treba zamijeniti eurom i da je tu ideju Dodik uzeo od njih.

"Dodik izjavom, tipično za militantne nacionalističke političare u BiH, krade našu inicijativu i čisto ekonomsko pitanje prebacuje na trenen speratističkih nacionalističkih politika. Naša stranka najoštirije se protivi takvoj, tipično dodikovskoj, nacionalističkoj i speratističkoj politici. Uvjereni smo da je Dodikova politika suštinski ne samo antievropska, već i antisrpska. To pokazuje i način na koji je on rasprodao sve najvažnije ekonomske i druge resurse u RS, ali i način na koji je RS pretvorio u taoca ekonomskih interesa svojih Laktaša i Banje Luke", kaže se u današnjem saopćenju Naša stranka.

Ova stranka smatra da se u BiH, u oba njena entiteta, mora zasnovati nova ekonomska strategija, a uvođenje eura samo je jedan u čitavom složenom nizu njenih elemenata.

Naša stranka ocijenjuje da bi euro omogućio niže kamatne stope za bh. privredne i druge subjekte, brže usklađivanje cijena i kamata na bh. tržištu s onima na inostranim tržištima, a s eurom bi se brže i efikasnije odvijale transakcije uz znatno niže transakcione troškove, a potpuno bi se izgubili troškovi konverzije valute.

Što se, pak, tiče rekacije guvrenera Centralne banke BiH Kemala Kozarića, na Dodikove izjave, Naša stranka naglašava da je euro moguće uvesti i unilateralno, kako je to npr. učinila Crna Gora, pa je tom pitanju nužno pristupi iz čisto ekonomskog, a ne "nacionalističkog ugla, kako je to učino Dodik".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: