|

Dodiku je prije mjesec odgovarao Šarović, ali mu je danas opet "srpski izdajnik"

Dodiku je prije mjesec odgovarao Šarović, ali mu je danas opet "srpski izdajnik"
17
D. Be.
15.10.2019. u 10:22
43
komentara
17

dijeljenja
Dodiku je prije mjesec odgovarao Šarović, ali mu je danas opet "srpski izdajnik" Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da BiH ne može opstati na prevarama i igrama u kojima, prema njegovom mišljenju, učestvuje lider SDS-a Mirko Šarović, koji je izjavio da treba iskoristiti sve metode da institucije na nivou BiH budu deblokirane, ne isključujući ni mogućnost promjene parlamentarne većine.
Dodik je rekao da izborna volja srpskog naroda u BiH mora biti ispoštovana, navodeći da SNSD ne ide u formiranje zajedničkih institucija radi sjedenja, već ostvarivanja prava srpskog naroda.

"Nas prevare ne zanimaju, jer što je više prevara, BiH je sve manje i onda neka ne govore kako smo mi nešto zakočili ili uništili", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

On je naveo da je na osnovu stavova koje iznosi Šarović i njemu slični očigledno da BiH nije ništa drugo do prevara.

Dodik ističe da SNSD ne želi biti podanik.

"Ako Šarović želi nastaviti podaništvo prema Bošnjacima, sretno mu bilo i neka nastavi da se tako ponaša. Ako misle da mogu formirati vlast bez SNSD-a i izborne volje srpskog naroda, neka to učine. Mi ne idemo u formiranje zajedničkih institucija na nivou BiH da tamo sjedimo, nego da ostvarimo prava srpskog naroda", poručuje Dodik.

Na Šarovićeve tvrdnje da rad parlamenta BiH blokira SNSD, a prati HDZ BiH i da, ukoliko se nastavi blokada, treba iskoristiti sve metode, pa i promjenu parlamentarne većine, te da je spreman na takvo nešto, a ne traži ništa zauzvrat, Dodik kaže da je na ovakav način BiH sve manje i da lično protiv toga nema ništa."Šarović i svi koji s njim stvaraju neke prevare moraju da objasne kako vide budućnost BiH. Kako će Šarović objasniti srpskom narodu šta radi i koga on to tamo predstavlja? Neka formiraju vlast ako mogu i neka nastave igre koje vode uništenju legitimnog predstavljanja. Te igre nas ne interesuju. O kakvoj budućnosti BiH pričaju?", pita Dodik koji je i član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Dodik je nedavno sazvao "tajni sastanak" u Laktašima s predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem i PDP-a Branislavom Borenovićem na kojem im je ponudio saradnju na entitetskom i državnom nivou. Ipak, dogovor nije postignut, jer su opozicioni lideri odbacili ponudu SNSD-a. U tom trenutku Šarović je bio dobra opcija za Dodika i njegove planove, a danas ga, po starom receptu, opet napada i naziva izdajnikom.

"Ako Šarović i njemu slični to hoće da unište, ne znam kako će stati pred srpski narod i to objasniti", smatra danas Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...