Bakir Hadžiomerović
0

'Dodiku je pomućen razum'

Sarajevo-x.com
Gostujući u popularnoj emisiji HTV-a 'Nedjeljom u 2' urednika Aleksandra Stankovića, bh. novinar Bakir Hadžiomerović govorio je o nizu interesantnih pitanja u BiH - događajima u Širokom Brijegu, opstanku zemlje, međunacionalnoj mržnji, novinarskim slobodama i njemu omiljenoj temi - Miloradu Dodiku.

Govoreći o Dodiku koji je česta tema emisije '60 minuta' koju Hadžiomerović uređuje, on je u 'Nedjeljom u 2' rekao da se Dodik od opozicionara nekadašnjem vodstvu RS, pretvorio u osobu koja se bavi sumnjivim poslovima, što je dobro poznato i strancima u BiH, posebno Amerikancima koji su bili njegovi sponzori.

U međuvremenu se toliko obogatio i stekao moć koju nema niko u BiH, da posjeduje vlastite medije, vojsku, i da je očito sada da se s time ne može nositi, te da mu je opljačkani novac pomutio razum, izjavio je Hadžiomerović.

'Dodik sada podsjeća na Miloševića iz njegove posljednje faze, izjavio je on dodavši da ni za jedan narod nije sretno rješenje da ima lidera kakav je Dodik.

Govoreći o dešavanjima u Širokom Brijegu i navijačkom nasilju, on je ustvrdio da je moguće da je to uvertira za neke slične događaje koji su prethodili raspadu SFRJ, jer se navijačka priča pretvorila ovdje u priču o nacionalizmu.

Hadžiomerović je odbacio optužbe za pristrasno i neprofesionalno izvještavanje FTV-a o ovom događaju i zamjerio lokalnoj širokobriješkoj policiji što svim medijima nije odmah dostavila snimke koje je imala, nego je odabirala uglavnom one hrvatske.

On je također kazao da je na snimaka vrlo jasno ko je razbijao po Širokom Brijegu te da se nada da će policija na osnovu njih uspjeti otkriti i ubicu.

Vezujući na ove događaje priču o mržnji između Bošnjaka i hercegovačkih Hrvata, on je rekao da su to zapravo političke floskule jer nije istina da ne možemo živjeti zajedno, što je obrazložio ličnim iskustvima iz svih dijelova BiH.

On je ipak priznao da je realnost da su Hrvati više okrenuti Zagrebu a Srbi Beogradu što je samo rezultat beznađa u kojem živimo nakon rata.

'Ja zaista mislim da ukoliko se igra utakmica Hrvatska i Turska da je besmisleno da se u Sarajevu navija za Tursku, i da je idiotski da se nakon pobjede Hrvatske puca sa zapadne na istočnu stranu Mostara.', rekao je Hadžiomerović gostujući u popularnoj HTV-ovoj emisiji.

Osvrćući se na budućnost BiH, izjavio je da je pitanje da li će se BiH vratiti u onakvo stanje prije rata, ali da je moramo voljeti jer je naša domovina. Opcija o podjeli zemlje nikada nije odbačena, kazao je Bakir Hadžiomerović, niti od svjetskih sila niti od domaćih političara.

Kao ključno pitanje je naveo rješavanje problema organiziranog kriminala, dodavši da mu je visokopozicionirani diplomata u Sarajevu prije nekoliko dana potvrdio da će se u narednim mjesecima stanje u domaćem pravosuđu riješiti, dodavši kako mu vjeruje.

To bi, prema njegovim riječima, pravnu državu osposobilo da rješava mnoga goruća pitanja kakvo je i navijačko nasilje, ali i organizirani kriminal, te stanje haosa koje političke elite i njihovi mafijaški partneri održavaju tako da svakog trenutka može eksplodirati.

'Tužitelji u BiH, iako dobro plaćeni i imaju dobre uslove za rad, nemaju hrabrosti', identificirao je Hadžiomerović svoje viđenje pravosudnog zastoja, ali i borbu HDZ-a i SNSD-a da se maknu strani tužitelji kako bi njihovi lideri Dragan Čović i Milorad Ddoik izbjegli svaku odgovornost.

On je ocijenio da je emisija '60 minuta' jedina medijska smetnja jer se jedina i bori protiv mafije i političkih elita. Nijedan drugi medij nije ponio teret čitave borbe za normalnu državu i zato je ekipa emisije pod stalnim pritiskom.

Samo njega policija čuva 24 sata zbog stalnih prijetnji koje ni do danas nisu prestale.

Hadžiomerović je izrazio nadu da će se na izborima 2010.godine nešto promijeniti u BiH , a ako se to ne desi, kazao je kako će razmisliti da li će se nastaviti baviti poslom koji radi, jer onda tada to očito neće imati smisla.