Prilikom prelaska u Hrvatsku
0

Dodikovom saradniku Slobodanu Stankoviću oduzeto 460.000 eura

FENA
Slobodan Stanković (Foto: Glas Srpske)
Slobodan Stanković (Foto: Glas Srpske)
Vlasnik preduzeća "Integral inženjering" iz Laktaša Slobodan Stanković tvrdi da nije prekršio zakon, iako su jučer na graničnom prijelazu Stara Gradiška, hrvatski policajci u njegovom automobilu, uočili veći iznos novca, koji nije prijavio carini, niti policiji prilikom prelaska državne granice BiH s Hrvatskom.

Stanković, saradnik predsjednika RS Milorada Dodika, se oglasio za pojedine medije u Banjoj Luci tvdnjom da se protiv njega “vodi hajka”, a nakon što je BN televizija, ne iznoseći identitet osobe, javila da su pripadnici hrvatske carine i Policijske uprave, na prijelazu Stara Gradiška, jučer oko 17 sati, obavijestili kolege iz BiH da su prilikom prelaska granice zaustavili osobu koja je u vozila 460.000 eura.

Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić kazala je da će protiv te osobe biti predložena optužnica Inspektoratu Hrvatske, zbog prekršaja iz Zakona o deviznom poslovanju.

“Svaka osoba, prilikom prelaska državne granice, s većim iznosom novca, obavezna je to prijaviti carinicima, a mora posjedovati i odgovarajuću dokumentaciju”, pojasnila je Nujić i nije saopćila o kolikoj svoti novca je riječ, kao ni identitet privedene osobe.

U reagiranju Stanković je rekao da je istina da je, “kao privatna osoba u banci u Banjoj Luci podigao zakonito zarađenu dividendu u namjeri da je upotrijebi za širenje posla u Srbiji”.

"Potvrdu o porijeklu novca trebalo je da, kako nalaže zakon, priložim tamo gdje novac i ulažem, dakle u Srbiji. Međutim, policija na hrvatskoj granici odlučila je da provede provjeru porijekla novca nakon čega će novac biti vraćen vlasniku", rekao je Stanković.

Tvrdi da je to normalna procedura i da je “riječ o medijskoj manipulaciji, jer u tom slučaju nema počinjenog krivičnog djela”.

Optužio je, kako je naveo, medije i novinare “čija je osnovna tema posljednjih nekoliko godina 'Integral inženjering" i vlasnik ove uspješne kompanije Slobodan Stanković, "da su nastavili s plasiranjem netačnih informacija hajku protiv ove firme koja zapošljava više hiljada ljudi”.

"U pokušaju da nanesu šetu firmi koja uspješno posluje u cijeloj jugoistočnoj Evropi plasirali su lažnu informaciju da je Slobodanu Stankoviću 24. marta na graničnom prijelazu Stara Gradiška pri ulasku u Hrvatsku oduzeto navodno sumnjivih 450.000 eura", naveo je on u izjavi medijima u Banjoj Luci.