|

Dodikovo reagiranje na protestno pismo udruženja "BH novinari"

Dodikovo reagiranje na protestno pismo udruženja "BH novinari"
0
F
FENA
18.12.2007. u 19:52
0
komentara
0

dijeljenja
Dodikovo reagiranje na protestno pismo udruženja "BH novinari"
Vlada RS na čelu sa Miloradom Dodikom uvijek je otvorena za javnost, u potpunosti podržava medijske slobode i učiniće sve što je u njenoj moći da nastavi sa kreiranjem dobrog ambijenta za sve novinare u RS-u, ali i one novinare koji sa punom odgovornošću i sviješću o profesiji kojom se bave dolaze u RS, saopćeno je večeras iz Dodikovog Kabineta.
U saopćenju se dodaje da “stoga protestno pismo Udruženja ‘BH novinari’, upućeno danas Dodiku, obiluje licemjerstvom i neistinama”.

Navodi se da se u tom pismu Dodik optužuje za neprimjereno ponašanje u emisiji “Nedeljom u 2” HRT-a, te da Udruženje novinara potpuno svjesno prenebregava neke činjenice koje su neumoljive.

U saopćenju iz Dodikovog Kabineta se kaže da “Bakir Hadžiomerović u svojoj emisiji ‘60 minuta’, već duži vremenski period, vodi bulevarsku kampanju protiv predsjednika VladeRS-a, u kojoj, kršeći sve etičke i profesionalne kodekse, pokušava da na najgnusniji način, ne birajući riječi, kriminalizuje i diskvalifikuje Dodika”.

To je pokušao, kako se dodaje, da uradi i u tabloidiziranom izdanju emisije “Nedeljom u 2” HRT, kada je, očito u dogovoru sa Aleksandrom Stankovićem, “na primitivan, bahat i nedostojan način, nastavio optuživati čovjeka koji je protiv Hadžiomerovića već pokrenuo tri sudska postupka”.

“Shvativši da će na sudu morati odgovarati za neprimjerenu kamanju, i sve laži i uvrede koje je izgovorio na račun predsjednika Vlade Republike Srpske, Bakir Hadžiomerović krenuo je u mobilizaciju javnog mnijenja, čak i preko susjedne Hrvatske”, navodi se u Dodikovom saopćenju.

Navodi se da je “žalosno što se u front Bakira Hadžiomerovića svrstalo i Udruženje ‘BH novinari’, udruženje koje bi trebalo da prvenstveno štiti ugled profesije, afirmišući kodekse kojih bi trebalo da se pridržavaju svi novinari, a koji su Hadžiomeroviću oduvijek bili strani”.

Između ostalog se izražava žaljenje što Udruženje «BH novinari» nije do sada primjetilo da bi Deklaraciju Savjeta Evrope o slobodi političke debate, Deklaraciju o slobodi istraživačkog novinarstva, ali i sve etičke i profesionalne kodekse utvrđene po evropskim standardima, trebalo poslati javnom servisu FTV i uredniku njenog Informativno-političkog programa Bakiru Hadžiomeroviću.

“Protestnim pismom Udruženje «BH novinari» već je u funkciji pritiska na Kantonalni sud u Sarajevu, koji bi trebao da se izjasni po tužbi premijera, a protiv osoba čiju stranu neprincipijelno i licemjerno drži”, tvrdi se u saopćenju i dpdaje “na žalost, ovdje nisu dovedene u pitanje medijske slobode i javno izražavanje od premijera, na što bi Udruženje «BH novinari» željelo da preusmjeri javnost svojim pismom”.

“Ovdje je riječ o klasičnim medijskim gadostima koje se promovišu na jednom javnom servisu”, kaže se u saopćenju iz Dodikovog Kabineta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.