Treba mu podrška
112

Dodikovi političari se okupili na "narodnom skupu" u Prijedoru tendeciozno nazvanim "Branimo Srpsku"

N. V.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
U Prijedoru se održava jedan od skupova u organizaciji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a koji je predstavljen kao navodno narodni skup "Branimo Srpsku".

Inače, ideja da skupovi širom RS-a budu nazvani "Branimo Srpsku" naišla je na negodovanje opozicije koja poručuje da je to tendeciozno. Oni također nisu podržali ova okupljanja stoga na njih dolaze samo Dodikove vjerne pristalice i uposleni po stranačkoj liniji.

Ovakav skup je održan i u Bijeljini, međutim nije imao veliku popularnost, zatim i u Doboju, Trebinju i Zvorniku, a osim danas u Prijedoru, jedan je planiran i za sutra u Bosanskoj Gradišci.

Vlada RS-a je objavila da je cilj pružiti podršku institucijama RS-a u odbrani njihovih nadležnosti, no kako bi sakrili svoje laži i halucinacije, nisu precizirali ko to napada nadležnosti entiteta.

Na skupu su bili visoki zvaničnici iz tog entiteta uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, premijera RS-a Radovana Viškovića, predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića i druge političare okupljene oko SNSD-a.

Visoki zvaničnici su se obratili sa skupa i poslali uobičajene poruke koje je besmisleno i ponavljati, tiču se tvrdnji da visoki predstavnik nije legitiman, da RS žele uništiti međunarodni faktori i slično.

Osim ovog protesta, Dodik je "aktivirao" još jedan, a to su skupovi "Granica postoji" koji se održavaju na entitetskoj liniji i na koji uglavnom dođe izrazito mali broj građana. Nakon jednog takvog protesta u blizini Ljubinja, načelnik te općine je poručio da nikome ne treba granica kako bi znao da je u RS-u jer su dovoljni loši putevi koji na to ukazuju.

Do okupljanja dolazi nakon što je potvrđena optužnica protiv Dodika čime on želi predstaviti da narod stoji iza njega. Osim toga, ovakvim aktivnostima, on konstantno izjednačava sebe i RS.